keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Tahattomat lirahdukset voivat saada naisen välttelemään liikuntaa

Keskiviikko 1.3.2017 klo 15.22
Naisten tahattomat virtsankarkailuoireet voivat saada välttelemään liikuntatilanteita, vaikka liikunta voisi helpottaa oireita, osoittaa tuore tutkimus.

  • Virtsankarkailuoireet olivat yleisempiä fyysisesti passiivisemmilla naisilla.
  • Liikunta voisi kuitenkin helpottaa oireita esimerkiksi vähentämällä ylipainoa, joka lisää virtsaputkeen kohdistuvaa painetta, sekä vahvistamalla lantionpohjan lihaksia.
Virtsankarkailu on naisilla varsin tavallinen oire, jonka satunnaisena kohtaa noin joka toinen nainen.
Virtsankarkailu on naisilla varsin tavallinen oire, jonka satunnaisena kohtaa noin joka toinen nainen. (MOSTPHOTOS)
Virtsankarkailu on naisilla varsin tavallinen oire, jonka satunnaisena kohtaa noin joka toinen nainen.
Aiheesta puhuminen saatetaan silti kokea kiusalliseksi. Säännöllinen, haittaava virtsankarkailu lisääntyy iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen.
Ei ole ennen tutkittu
Arvostetussa PLOS One -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan virtsankarkailuoireet olivat yleisempiä fyysisesti passiivisemmilla naisilla, joiden viikoittainen fyysinen aktiivisuus ei yltänyt 2,5 tunnin kestävyysliikuntasuositukseen.
- Tutkimus ei anna vastausta siihen, vältetäänkö liikuntaa virtsankarkailun vuoksi vai onko runsaampi liikunta auttanut pitämään kurissa oireita, sanoo yliopistotutkija Eija Laakkonen Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksesta.
- Tutkimus kuitenkin osoittaa, että virtsankarkailuoireet ovat yhteydessä keski-ikäisten naisten fyysiseen aktiivisuuteen. Lisääntymisterveyteen liittyvien tekijöiden ja objektiivisesti mitatun liikunnan yhteyttä ei ole aiemmin lainkaan tutkittu.
Keski-ikäisten naisten lisääntymisterveyttä selvittävään tutkimukseen osallistui 647 keskisuomalaista 48-55-vuotiasta naista.


Lantionpohjaoireita koki heistä hieman yli puolet. Yleisin oire oli ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu, jota esiintyi 39 prosentilla tutkimukseen osallistuneista naisista.
Liikunta avuksi oireisiin
Liikunta voisi kuitenkin helpottaa oireita esimerkiksi vähentämällä ylipainoa, joka lisää virtsaputkeen kohdistuvaa painetta, sekä vahvistamalla lantionpohjan lihaksia.
Tutkimusryhmässä mukana oleva synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri,urogynekologi Pauliina Aukee sanoo, että terveydenhuoltoalan ammattilaisen on hyvä kysyä avoimesti, onko virtsankarkailu esteenä liikkumiselle.
- Jos virtsankarkailuoireita on, liikkumismuotojen on hyvä sisältää keskikehon ja lantionpohjan hallintaa tukevia liikkeitä ilman voimakkaita pomppimisia. Tämä tulisi huomioida myös liikunnan ohjauksessa.
- Oireiden selvittäminen ja niiden huomioiminen voi auttaa löytämään itselle sopivan liikkumisen muodon, joka ei liiaksi kuormita lantionpohjaa. Silloin liikuntaa voi nautinnolla jatkaa myös vaihdevuosien jälkeen.

nauhakuva