Eroon sokerikoukusta - 8 askelta
Sunnuntai 7.2.2016 klo 08.10
Haluatko karsia sokerinkäyttöä? Expressen neuvoo, kuinka sen vähentäminen onnistuu.
Liiallinen sokerin syöminen lihottaa, ja sillä on myös muita vakavia terveysvaikutuksia. Siksi puhdistetun sokerin karsiminen kannattaa.Expressen-lehti kertoo askel askeleelta, kuinka sokerista vieroittautuminen onnistuu.
1. Vähintään kahden viikon lakko
Ryhdy vähintään kahden viikon mittaiseen sokerilakkoon. Vielä parempi olisi, jos lakko kestää kauemmin. Pidä sokeritonta aikaa uutena alkuna, ja pidä mielessäsi kaikki sen mukanaan tuomat positiiviset vaikutukset. Terveys kohentuu, paino voi laskea, energisyys lisääntyy ja herkkuihin uppoaa vähemmän rahaa. Keksi hauskaa tekemistä sokerilakon ajaksi ja kehu itseäsi jokaisen sokerittoman päivän jälkeen. Sokerilakosta kannattaa kertoa perheenjäsenille, ystäville ja työtovereille: pyydä heitä kunnioittamaan sitä ja tukemaan sinua sen aikana. Joku heistä voi vaikka innostua seuraksikin.
2. Siivoa kaapit
Käy jääkaappi ja keittiön muut kaapit läpi, ja hankkiudu eroon kaikesta sokeripitoisesta. Pois joutavat makeiset, suklaa, jäätelö, keksit, leivonnaiset, limsa, mehut, valmiskastikkeet, sokeroidut jogurtit sekä monesti yllättävänkin paljon piilosokeria sisältävä valmisruoka. Makeiden herkkujen lisäksi lakon ajaksi on syytä karsia myös muut puhdistetut hiilihydraatit, kuten valkoinen leipä, riisi ja pasta.
3. Ja täytä ne uudelleen
Hanki kotiin kunnollista ruokaa, ja valmista ateriasi itse puhtaista raaka-aineista. Käytä kalaa, äyriäisiä, tuoreita ja pakastettuja vihanneksia, tuoreita ja pakastettuja marjoja, raejuustoa, rahkaa, luonnonjogurttia, juustoja, kananmunia, kanaa, kalkkunaa, lihaa, papuja, linssejä, siemeniä sekä pähkinöitä.
4. Suunnittele
Suunnittele ateriasi etukäteen, ja pidä huolta että sinulla on mahdollisuus syödä järkevästi töissäkin. Varmimmin tämä onnistuu pakkaamalla eväät mukaan. Varaa itsellesi myös välipaloja, jos tarvitset niitä.
5. Jätä makeat juomat
Lakon aikana makeutetut juomat ovat pannassa. Ei siis limsaa, mehuja tai energiajuomia. Eikä alkoholia, sillä se voi lisätä makeanhimoa. Monet alkoholijuomat sisältävät myös paljon nopeita hiilihydraatteja.
ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN
6. Ole varautunut vaikeisiin hetkiin
Nälkä, stressi tai kiire voivat laukaista hillittömän makeanhimon. Yritä minimoida tällaiset riskitekijät. Tee etukäteen taistelusuunnitelma hankalien tilanteiden varalta. Kun mieli alkaa tehdä makeaa, tee jotain muuta kuin syö herkkuja. Soita ystävällesi, mene kävelylle tai lue jotain kiinnostavaa.
7. Uudenlaiset välipalat
Oikeanlainen välipala on myös hyvä konsti hätätilanteissa. Pidä käsillä vaikkapa pähkinöitä tai maustamatonta jogurttia.
8. Hemmottele itseäsi
Herkkujen sijaan voit palkita itseäsi hemmottelulla. Käy vaikkapa hierojalla tai sauno antaumuksella. Pidä myös huolta siitä, että nukut riittävästi.