lauantai 18. huhtikuuta 2015

Hanki hyvät juoksukengät

KOHTI TRIATHLONIA 

Juoksijoiden yksi murhe voi olla rasitusvammat. Niitä voi syntyä keväisin esimerkiksi äkillisistä juoksumäärien noususta.
Juoksumäärien äkillisessä kasvussa voikin piillä monia riskejä: jalan luut ja lihakset eivät pysy juoksijan innokkuuden mukana ja rasitusvammoja voi syntyä. 

– Ensimmäisenä mieleen tulevat polven rasitusvaivat, nilkan rasituskivut, jänteisiin ja lihaksiin kohdistuvat iskut, fysioterapeutti Jari Kinnunen toteaa. 

Kinnusen mukaan rasitusvammojen syntyyn tai niiden syntymättömyyteen vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi lihaskunnolla on merkitystä, se vaikuttaa suoraan juoksutekniikkaan. Hyvän lihaskunnon ansiosta juoksija jaksaa pitää juoksuasennon ja tekniikan kasassa väsyneenäkin. 

Kinnunen sanookin, että hän fysioterapeuttina lähtee purkamaan asioita aina asiakkaan näkökulmasta ja mahdollisesta ongelmasta: onko asiakkaalla ollut ongelmia juoksemisen kanssa. 

– Ensimmäiseksi ohjeeksi antaisin asiakkaalle, että mieti tekniikka kuntoon. Sen jälkeen mieti matka ja sitten sykkeet. 

Kinnusen mukaan juoksukengällä voi olla myös merkitystä vammojen syntyyn. Vääränlainen juoksukenkä saattaa olla osatekijänä, jos juoksijalle syntyy harjoittelun aikana jonkinlaisia vammoja. 

Allekirjoittaneen triathlonharjoittelun aikana jalkaan syntyi pieni rasitusmurtuma, joka johtui todennäköisesti juoksumäärien kasvusta sekä liian vähän vaimennetusta kengästä. 

Maallikko voi olla hyvinkin pihalla oikeanlaisen juoksukengän valinnassa. Kenkiä on monissa väreissä ja se, mitä kuosien alla piilee, onkin vasta ongelma. Merkkejä on monia, muun muassa New Balance, Nike, Adidas, Puma, Reebok ja Asics kamppailevat juoksukenkämarkkinoista Suomessa ja maailmalla. 

Kinnunen sanoo, että kengän valintaa helpottaa paljon esimerkiksi se, jos käy analysoimassa askelluksensa asiantuntevalla fysioterapeutilla. 

– Sanoisin, että hyviä kenkiä ovat kaikki, mutta aina pitäisi löytää se sopiva kenkä omaan askellukseen, Kinnunen toteaa. 

Kinnunen korostaa myös urheiluliikkeen myyjän roolia. Asiakas voi olla hyvinkin pihalla kenkämäärien edessä, kun urheiluliikkeiden hyllyt notkuvat mitä erilaisimpia juoksukenkiä. 

– Myyjän pitää olla ammattitaitoinen, kuunnella asiakasta ja ymmärtää asiakkaan tarpeita. Se, että vain myydään kenkää, ei ole asiallista toimintaa, Kinnunen sanoo. 

Monien juoksujalkineiden myynti onkin hyvin pitkälti kiinni myyjän ammattitaidosta. Varsinaista jalan teknisin apuvälinein tapahtuvaa analyysiä Suomessa tällä hetkellä tarjoaa Foot Balance, jonka jalka-analyysin perusteella kenkään kuin kenkään muotoillaan oikeanlainen jalkaa tukeva pohjallinen. Sen lisäksi Asics käyttää Foot ID -lasermittausta, jossa jalan mitat selvitetään lasermittauksen ja kameroiden avulla. Juoksijan jaloista otetaan seitsemän mittaa, jonka jälkeen järjestelmä laskee jalan mitat ja tunnistaa asiat, jotka voivat olla juoksemisen kannalta oleellisia asioita. 

– Mittauksella selvitetään muun muassa se, mikä on esimerkiksi juoksijan kantaluun asento, tarvitaanko esimerkiksi pronaatiotuettua kenkää vai sopiiko juoksijalle neutraali kenkä, myyntipäällikkö Erik Töllisanoo. 

Juoksuammattilaisten mukaan tärkeässä asemassa voi olla myös se, että millainen kenkä valitaan millaisellekin lenkille. Lyhyisiin vetoihin ja intervallilenkkeihin voi valita rullaavamman, vähemmän vaimentavan ja vähemmän askelta ohjaavamman kengän. 

– Pitkillä lenkeillä kengän vaimennus korostuu, kuten myös kengän askeleen ohjaavuus – kun jalka väsyy lenkin rasituksissa ja tekniikka helposti hajoaa, kenkä auttaa askeleen ohjaamisessa, Tölli sanoo.