torstai 23. huhtikuuta 2015

Vahingonilo

Vahingonilo onkin terveellistä
Keskiviikko 22.4.2015 klo 20.42





Psykologit kertovat Men's Health -lehdessä, että hävetyllä tunteella on positiivisetkin puolensa.

Pukumiehen vahinko saa tekee hyvää muiden itsetunnolle. (MOSTPHOTOS)

Kaveri kompastuu kengännauhoihinsa, etkä voi olla nauramatta. Sitten nolottaa. Psykologien mukaan tunne on kuitenkin aivan normaali.

- Ihmiset eivät halua myöntää olevansa vahingoniloisia, kuvailee psykologien professori Susan Fiske Princetonin yliopistosta.

Hänen mukaansa toisen vahingolle nauraminen on hiukan nolo, mutta myös hyvin inhimillinen reaktio.

Kentuckyn yliopiston professori Richard Smithin mukaan vahingonilolla on myös tärkeä merkitys: se vahvistaa itsetuntoa. Jollain toisella kun menee huonommin.

- Jos joku kärsii, ainakin suhteellisesti katsottuna, sinulla menee hyvin. Iso osa itsetunnosta syntyy tällaisissa vertailutilanteissa.

Vahingonilo on valloillaan erityisesti silloin, kun onnettomuus kohtaa jotakuta, josta ei pidä. Fisken tekemän tutkimuksen mukaan hyväosaisten vahingot herättävät suurempaa hilpeyttä kuin huono-osaisten.

- Ei ole hauskaa, jos koditon, köyhä tai vanha ihminen kävelee päin ikkunalasia. Mutta jos niin tekee kalliiseen pukuun pukeutunut tyyppi, on se ihmisten mielestä huvittavaa.

Smithin mukaan ihminen ei haluaisi nauraa tällaisessa tilanteessa, mutta hilpeys on kuitenkin luonnollinen reaktio. Asiasta ei kuitenkaan tarvitse huolestua, jos nauru herättää syyllisyydentunteita. Smithin mukaan syyllisyys vahingonilosta on hyvä merkki siitä, että ihminen on normaali.

Smith kehottaa pitämään mielessä, että ihmisten reaktiot ovat yleensä monimutkaisia. Nauruun voi sekoittua myös syyllisyyttä ja tietoa siitä, mikä on sopivaa. Se ei siis ole ainoa reaktio, jonka toisen onnettomuus saa aikaan. Vasta sitten jos toisten tuska tuottaa selvää mielihyvää, on vahingonilo karkaamassa käsisrä.