torstai 16. huhtikuuta 2015

Päiväunilla muisti paranee

Saksalaistutkimuksen mukaan 45–60 minuutin torkut auttamaan palauttamaan asioita mieleen.
Tutkijoiden mukaan päiväunet eivät niinkään kasvata muistin kokoa, mutta auttavat palauttamaan oppimiasi asioita. Saksassa Saarlandin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta ovat kertoneet brittilehti Express ja tiedejulkaisuihin keskittynyt ScienceDaily. 

Tutkimusryhmien oli opeteltava 90 yksittäistä sanaa ja 120 toisiinsa liittymättömiä sanapareja – esimerkiksi maito-taksi. Kun ryhmät olivat päntänneet aineistoa, toinen ryhmä meni päiväunille ja toinen katsoi televisiota. Tämän jälkeen he tekivät kokeen, jolla testattiin sanojen ja sanaparien muistamista. 

Väitöskirjan on tehnyt biologian tutkija Sara Studte, jonka ohjaajana on toiminut neuropsykologian professoriAxel Mecklinger. 

– Jopa lyhyt uni, joka kestää 45–60 minuuttia, parantaa viisinkertaisesti tiedon palauttamista muistista, professori Mecklinger muotoilee. 

DVD-levyjä katsellut ryhmä pärjäsi testeissä päiväunet nukkunutta ryhmää huonommin. Mecklingerin mukaan lyhyet torkut toimistolla tai koulussa voi parantaa huomattavasti oppimista. 

– Vastaopitulle tiedolle annetaan aivoissa tunniste, jonka avulla sen voi palauttaa myöhemmin mieleen, Studte kertoo torkkujen vaikutuksesta. 

Tutkijoiden mukaan intensiivisen opiskelun jälkeen lyhyt palauttava uni on avain onnistumiseen.