sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Nyt juomaan kahvia

10 tapaa, joilla kahvi on hyväksi terveydellesi

Sunnuntai 5.4.2015 klo 15.28

  
Suosikkijuomalla on monia, positiivisia terveysvaikutuksia.
Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa.
Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa. (MOSTPHOTOS)
Suomalainen juo kahvia keskimäärin 4-5 kupillista kupin päivässä. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan vuonna 2013 maassa kulutettiin paahdettua kahvia noin 10 kiloa henkeä kohden. Määrä on maailman huippua.
Kahvia nautitaan sekä maun että sen sisältämän kofeiinin piristävän vaikutuksen vuoksi. Mutta kahvissa on lukuisia muitakin kemiallisia yhdisteitä, joista monilla on myönteisiä terveysvaikutuksia. Tutkimuksissa on havaittu muun muassa seuraavia tapoja, joilla kahvi tekee hyvää.
1. Muisti
Joissain tutkimuksissa on havaittu kofeiinin parantavan lähimuistia ja korjaavan vanhusten päivittäisiä muistihäiriöitä. Suomessa tehdyn seurantatutkimuksen mukaan 3-5 kupillista kahvia päivässä juovilla eläkeläisillä on pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia karttavilla.
2. Diabetes
Kahvi voi pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Euroopan diabetestutkimuksen seuran mukaan riski laskee 11 prosenttia, mikäli kahvia nauttii vähintään puolitoista kuppia päivässä. Aiheesta on tehty useita tutkimuksia muun muassa Alankomaissa, Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa, ja tulokset ovat olleet saman suuntaisia. Kahvin vaikutus diabetesriskiin ei johdu kofeiinista, koska myös kofeiiniton kahvi näyttäisi suojaavan samalla tavoin. Professori Jaakko Tuomilehto on arvioinut Duodecim-lehdessä, että asiaan voivat vaikuttaa kahvin runsaat polyfenolit.
3. Parkinsonin tauti
Kofeiini vähentää Parkinsonin taudin oireita. Yli neljä kahvikupillista päivässä juovilla 25 - 74 -vuotiailla on 60 prosenttia pienempi riski sairastua Parkinsonin tautiin kuin kahvia juomattomilla. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy muun muassa vapinaa, yleisen liikkumisen hidastumista ja lihasjäykkyyttä.
4. Masennus
Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan säännöllinen kahvin juominen saattaa suojata naisia masennuksella. Tutkijoille ei kuitenkaan selvinnyt, mikä osa kahvissa masennusta vähensi. Tutkimukseen vastasi yli 50 000 keskimäärin 63-vuotiasta sairaanhoitajaa. Kyselytulokset osoittivat, että kahvia säännöllisesti juovat masentuivat muita harvemmin. 2-3 kupillista päivittäin nauttivien sairastumisriski oli 15 prosenttia, ja yli neljä kupillista päivittäin nauttivien 20 prosenttia pienempi kuin kahvia korkeintaan kerran viikossa juovilla.
5. Maksa
Säännöllinen kahvinjuonti pienentää maksakirroosin riskiä. Kahvin on todettu suojaavan myös maksasyövältä. Kahvi voi myös parantaa glukoosiaineenvaihduntaa maksassa, hidastaa rasvamaksan kehittymistä sekä lieventää hepatiitin jälkiseurauksia. Vaikutukset eivät johdu kofeiinista, eikä maksaan vaikuttavia kahvin yhdisteitä vielä tunneta.
6. Ihosyöpä
Kahvi näyttäisi ehkäisevän ihosyöpää. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yli viisi kupillista päivässä pienentää ihosyöpäriskiä 30 prosentilla kahvia juomattomiin verrattuna.
7. Astma
Kahvi voi helpottaa astman oireita. Kofeiini parantaa elimistön vastustuskykyä ja poistaa verestä tulehduksia aiheuttavia tekijöitä, jolloin tulehdus keuhkojen limakalvoilla vähenee ja hengitys helpottuu. Kahvi tehoaa tässä suhteessa teetä paremmin, koska se sisältää enemmän kofeiinia.
8. MS-tauti
Kahvin juominen voi pienentää MS-taudin riskiä. Yhdysvaltalaisessa Johns Hopkinsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kahvia juomattomilla on 1,5-kertainen suurempi riski sairastua MS-tautiin kuin sitä säännöllisesti nauttivilla.
9. Tinnitus
American Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan kofeiini voi auttaa ehkäisemään tinnitusta. Tinnituksella eli korvien soimisella tarkoitetaan vinkuvaa tai kohisevaa kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Tinnitus on yleistä, noin 10 prosentilla väestöstä se on jatkuvaa. Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat kahvin juomisen vähentävän tinnituksen esiintymistä. Havainnolle ei ole vielä löydetty tarkkaa syytä. Kahvin on kuitenkin osoitettu aiemmissa tutkimuksissa vaikuttavan keskushermostoon sekä sisäkorvaan.
10. Glaukooma
Google-mainokset
Tele Finland
Asiakaspalvelumme vastaa alle 3 minuutissa. Lue lisää!
tele.fi
Tee huutokaupasta löytöjä
Katso huutokaupan uusimmat tuotteet ja huuda ne itsellesi!
www.huutokaupat.fi/uusimmat
Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tutkijoiden mukaan kahvista voi olla apua myös silmänpainetaudin eli glaukooman ehkäisyssä. Glaukooma heikentää näköä ja voi johtaa jopa sen menetykseen. Hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan kahvin sisältämä antioksidantti ehkäisee tautiin liittyvää verkkokalvon rappeutumista.
Lähteet: Duodecim, Terveyskirjasto, Science Daily ja IL-arkisto
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?