maanantai 1. kesäkuuta 2015

Maito

Valitse vaihtoehto maidolle

Maanantai 1.6.2015 klo 21.03
Vanha kunnon maito on tulilinjalla. Lehmänmaito jätetään pois ruokavaliosta ilmavaivojen,turvotuksen, iho-ongelmien tai eettisten ja ekologisten syiden vuoksi.

FAKTAT

Millä korvata?
Ruokajuomaksi ja ruoanlaittoon
- Soijajuoma on lähinnä maitoa eli se on ykkösvaihtoehto. Jos se ei käy tai maistu, voi tilalle valita kaurajuoman. Riisijuoma sekä manteli- ja muut pähkinäjuomat tai kookosjuoma antavat lähinnä kivaa makua, mutta proteiinin määrä on niin pieni, ettei niitä voi verrata maitoon, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen sanoo.
Kannattaa aina huolehtia, että valitsee vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyn version. Luomuversiot ovat heikommin täydennetty. Ne ovat usein makeuttamattomia ja sopivat hyvin neutraaleina juomina ruoanlaittoon.
Maitokahvijuomiin
- Juoman osuus ei ole kovin suuri, ja siksi tällä ei ole kovin suurta ravitsemuksellista merkitystä. Moni tykkää pähkinäjuomista kahvissa. Osa juomista sakkaa, mutta se ei vaikuta makuun eikä ole merkki pilaantumisesta.
Puuroon, mysliin ja muroihin
- Riippuu siitä, millaisia määriä syö. Jos kulutus on vain tilkkanen, niin ei ole väliä, minkä korvaavan juoman valitsee. Kaurajuoma tekee puuron täyteläiseksi, murojen kera se taas on liian makeaa. Murojen kanssa voisi sopia makeuttamaton soijajuoma.
Leivontaan, piirakoihin, kakkuihin
- Makeat juomat, kuten riisi- ja kaurajuoma, sopivat erityisesti makeisiin leivonnaisiin ja pulliin. Suolaisiin kannattaa valita makeuttamaton vaihtoehto.
Kannattaa huomata, että riisistä ja kaurasta valmistetut juomat sisältävät usein kaksi kertaa enemmän hiilihydraatteja ja sokereita, mikä on haitallista verensokerille.
Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen
Teollisen maidon maine laimenee - ainakin joidenkin tutkimusten mukaan.
Uppsalan yliopiston viimevuotisen tutkimuksen mukaan maitotuotteet eivät vahvistakaan luita, ja lisäksi runsas maidonkulutus voi olla yhteydessä jopa ennenaikaisen kuoleman riskiin.
Indianan yliopiston lastentautien professorin Aaron E. Carrollin mukaan on hyvin vähän näyttöä siitä, että ihminen tarvitsee lehmänmaitoa. Carrollin mukaan on myös hyvin vähän näyttöä siitä, että maito on terveellistä.
THL:n aikuisväestön seurantatutkimusten mukaan noin 15-35 prosenttia suomalaisista ei juo maitoa, ikäryhmästä riippuen. Laktoosi-intolerantteja on Suomessa noin 18 prosenttia.
Ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholmin mukaan maidosta luopuminen ei yleensä tapahdu terveysongelmien vaan esimerkiksi ilmavaivojen takia.
- Jos joku saa jostain ruoasta mahanpuruja, se ei ole sama asia kuin että tuote olisi epäterveellinen. Ravitsemussuositukset perustuvat ruoan ja terveyden yhteyksiin. Maidon terveysvaikutukset ovat laktoosi-intolerantille ihan samat kuin sellaiselle, jolla laktaasientsyymi toimii. Ero on vain siinä, ettei laktoosi-intolerantti voi käyttää tavallista juotavaa maitoa sen aiheuttamien oireiden takia.
Kestävä valinta
Useimmat kasvimaidot ovat lehmänmaitoa ekologisempia. Niihin siirrytään myös eettisistä syistä: kasvimaidon tuotanto ei kohtele lehmää osana isoa ruokateollisuuden koneistoa.
- Itselleni maidon vähentäminen on ennen kaikkea ekologinen ja eettinen valinta, FODMAP-blogia pitävä ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo.
Useimmat asiantuntijat eivät kuitenkaan usko maitotuotteiden maineen horjumiseen - ainakaan vielä.
- Maidon maine on hyvä. Vähärasvaiset nestemäiset maitovalmisteet ovat erittäin suositeltava osa suomalaista ruokavaliota. Ne ovat hyviä proteiinin, kalsiumin, jodin ja monien vitamiinien lähteitä. Maitoa ja nestemäisiä maitovalmisteita kuluttavat saavat keskimäärin noin 70 prosenttia kalsiumista näistä valmisteista, erikoistutkija Liisa Valsta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo.
Kyseisiä ravintotekijöitä on kuitenkin paljon myös muissa ruoka-aineissa.
Kalsiumia on lehti- ja parsakaalissa, valkoisissa ja punaisissa pavuissa sekä seesaminsiemenissä. Jodia löytyy merilevästä, mädistä ja katkaravuista. D-vitamiinia ei ole eniten maitotuotteissa vaan kalassa, kuten ankeriaassa, nahkiaisessa, kuhassa ja siiassa.
Pulmia kuitenkin aiheuttavat runsaat määrät. Edellä mainittuja ruokia pitäisi syödä paljon, jotta päiväannos täyttyisi. Ongelma ratkeaa, kun nauttii monipuolisesti kasviksia ja käyttää kalsiumilla täydennettyjä tuotteita. Rikastetut soija-, kaura- ja riisijuomat sisältävät yleensä saman määrän kalsiumia kuin tavallinen lehmänmaito.
Turhaa tuputusta?
Tuputetaanko maitoa siis ihmisille syyttä suotta?
- Maitovalmisteet ovat yksi elintarvikeryhmä muun elintarviketuotannon kentässä. Suomessa on ollut jo pitkään ehkä innovoivampaa maitovalmisteiden tuotekehitystä kuin monissa muissa maissa, dosentti Valsta uskoo.
Jos nestemäistä maitoa korvaavaa tuotetta käytetään paljon, suositellaan, että maito korvataan kasviperäisillä kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennetyillä elintarvikkeilla, esimerkiksi soija- tai kaurajuomilla
Herkkävatsaisen kannattaa huomata, että soijajuoma sisältää toisentyyppistä sokeria, jota joidenkin ruoansulatus ei siedä. Lisäksi soija on heikko estrogeeni, ja ainakin yhdysvaltalainen syöpäjärjestö American Cancer Society on varoittanut rintasyövästä selvinneitä potilaita käyttämästä sitä liikaa.
Soijapohjaisten tuotteiden soija tuotetaan pääosin Etelä- tai Pohjois-Amerikassa. Jos haluaa ekologisemman vaihtoehdon, kannattaa juoda esimerkiksi Ruotsissa valmistettua kauramaitoa.
Soijajuoma voi olla lehmänmaitoa eettisempi valinta, mutta lähellä tuotettu kauramaito on eettisyyden lisäksi myös varsin ekologinen vaihtoehto.
Soijajuoma voi olla lehmänmaitoa eettisempi valinta, mutta lähellä tuotettu kauramaito on eettisyyden lisäksi myös varsin ekologinen vaihtoehto. (MOSTPHOTOS)

TEKSTI JENNA MENDEZ KUVAT MOSTPHOTOS JA IL-ARKISTO
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä ?
Tämän lukeneet lukivat myös