tiistai 16. kesäkuuta 2015

Venäjällä

Putin: Tämä on paras turvallisuustakuu Suomelle

Tiistai 16.6.2015 klo 20.57 (päivitetty 17.6.2015 klo 01.12)
Presidentti Vladimir Putin antoi suorasanaisen kehoituksen Suomelle olla liittymättä Natoon.
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapaavat Novo-Ogarjovossa.
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapaavat Novo-Ogarjovossa. (MARI PUDAS)
Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön tapaaminen Moskovan tuntumassa Putinin kesäresidenssillä venyi yli kolmetuntiseksi, vaikka sen alunperin piti kestää vain pari tuntia.
Kuten presidentinkanslioiden kutsutkin viestivät, Venäjän painopiste oli taloudessa, Suomen ja Sauli Niinistön Ukrainan kriisissä.
- Euroopassa ei vallitse rauhan tila, Niinistö sanoi.
- Kaikkien tulee ponnistella vahvasti Venäjän ja lännen välisen jännitteen lieventämiseksi ja rauhantilan saavuttamiseksi Ukrainassa.
Putin sivuutti Ukrainan nopeasti puheessaan ja avasi käsityksiään kriisistä vasta kun suomalaisviestimet asiasta erikseen kysyivät.
Putinilta kysyttiin, pitäisikö suomalaisten olla huolissaan, kun sekä Venäjän että Naton asevarustelu kiihtyy ja sotilaallinen voima lisääntyy Itämerellä. Putinin vastaus oli selvä suositus sen puolesta, ettei Suomi liity Natoon.
- Olen sitä mieltä, että liittoutumattomuus on paras takuu Suomen turvallisuudelle, Putin sanoi suoraan.
Putin korosti, että Venäjän pitää reagoida jos sen rajan tuntumassa on uhka. Silloin Venäjän pitää rakentaa puolustuspolitiikkaansa kyseisen uhkan varaan.
- Sitä paitsi Nato lähestyy meidän rajojamme, me emme sen. Seuraamme tilannetta tarkkaan.
Esille nostettiin myös Minskin sopimus sekä se, miksei Venäjä valvo sen noudattamista ja rauhan saamista Itä-Ukrainaan vaikka niin voisikin tehdä. Putin sanoi, että mikäli Minskin sopimus ei heille sopisi, ei Venäjä olisi sitä koskaan allekirjoittanut
- Olemme sitä mieltä, että sopimukset ovat oikeudenmukaisia ja tasapainoisia. Me painostamme Donetskin ja Luhanskin tasavaltoja, joita ei ole kansainvälisesti tunnustettu.
Putin oli tilasuuden alussa varsin rauhallinen eikä hän juuri elehtinyt. Kädet tulivat mukaan esintymiseen ja äänenpainot muuttuivat juuri Ukrainan tilanteesta ja Minskin sopimuksesta kysyttäessä.
Putin yllätti tapaamisen alkumetreillä
MARI PUDAS