tiistai 9. kesäkuuta 2015

Rasva

Diabetekseen ja sydänsairauksiin liitetyn vyötärölihavuuden voi karistaa liikunnalla.
Liikunta on tärkeässä roolissa vyötärölihavuuden ja sisäelinten ympärille kertyneen rasvan karistamisessa. Toisin kuin ihonalaisen rasvan kohdalla, vatsaontelon sisälle kertyneeseen rasvaan pelkkä liikunta vaikuttaa selvästi, kertoo professori Pertti Mustajoki

– On tehty tutkimuksia, joissa vyötärölihavat ovat ryhtyneet liikkumaan runsaasti, mutta paino on pysynyt ennallaan. Pelkkä liikuntakin on vähentänyt vatsaontelon sisällä olevaa rasvaa. 

Myös professori Aila Rissanen on samoilla linjoilla. 

– Kaikkein paras, yksinkertaisin tapa on laihtua liikunnan avulla, Rissanen kertoo. 

Rasvaa myös vatsaontelossa

Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun naisen vyötärön ympärys ylittää 90 senttimetriä ja miehen 100 senttimetriä. 

Jos vyötärölle on kertynyt rasvaa, on se usein merkkinä myös siitä, että vatsaontelon sisälle on kertynyt rasvaa. Vatsaontelon sisälle kertynyt rasva on salakavala terveysriski, sillä siihen on liitetty useita sairauksia kuten aikuistyypin diabetes ja sydänsairaudet. 

– Sisäelinten ympärille kerääntynyt rasva nimenomaan aiheuttaa aineenvaihduntamuutoksia. Se aiheuttaa pientä tulehdusta elimistöön ja lisäksi insuliinin vaikutuksen heikkenemistä, mikä on tärkein syy aineenvaihdunnalliseen ongelmakenttään, joka siitä sitten lähtee liikkeelle, Rissanen kuvaa. 

Sisäelinten ympärille kertynyttä rasvaa voi olla myös normaalipainoisilla. Kolmen vuoden takaisen,International Journal of Epidemology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vyötärölle kertynyt rasva saattoi lyhentää elinikää myös niillä iäkkäillä, jotka eivät olleet ylipainoisia, mutta joiden vyötärönympärys ylitti raja-arvot. 

Perimä altistaa

Vyötärölihavuudelle altistava tekijä on perimä. Miehillä on suurempi taipumus vyötärölihavuuteen kuin naisilla, sillä naissukuhormoni estää jonkin verran rasvan kertymistä vatsaonteloon. 

Myös elintavoilla on vaikutusta. Esimerkiksi tupakoitsijoilla on suhteessa enemmän sisäelinten ympärille kertynyttä rasvaa kuin tupakoimattomilla. Samoin myös alkoholin kulutus vaikuttaa vatsaontelon sisälle kertyvän rasvan määrään. 

Vaikka sisäelinten ympärille kertynyt rasva on terveysriski, Mustajoella on hyviäkin uutisia. 

– Vatsaontelon sisälle kertynyt rasva lähtee normaalilla laihduttamisella suhteellisesti nopeammin pois kuin ihon alta. Mikä tahansa laihtumiskeino saa sen vähenemään. 

Jos tarkoituksena on kuitenkin karistaa kunnolla kiloja, kannattaa liikunnan lisäämisen lisäksi tarkistaa myös ruokavalio. Molemmat asiantuntijat korostavat, että laihduttamisessa tärkeää on sisäistää terveelliset elämäntavat. 

– Laihdutusruokavalion tulisi olla nautinnollista eikä hampaat irvessä ja silloin se vaatii sellaisen elämäntavan, johon kuuluu myös liikunta, Rissanen toteaa.