perjantai 26. kesäkuuta 2015

Ruokailu

Syötkö ruokasi väärässä järjestyksessä?

Perjantai 26.6.2015 klo 14.52
Kun saat eteesi ruokalautasen, syö ensin salaatti ja proteiinipitoiset ruuat. Se tekee hyvää verensokerillesi.

(MOSTPHOTOS)
Eivät yksin syömäsi ruoat, vaan juuri ruokien syömisjärjestyksellä voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla jopa merkittävää vaikutusta verensokeriin.
Erityisesti ylipainoisten ja lihavien henkilöiden, joilla on kakkostyypin diabetes, voisi olla syytä kiinnittää joka aterialla huomiota siihen, missä järjestyksessä he tyhjentävät ruokalautasensa.
Paras lautasentyhjennysjärjestys tuoreen tutkimuksen perusteella on syödä ensin kasvikset ja proteiinit ja vasta sitten hiilihydraattipitoiset ruuat.
Diabetes Caren tutkimuksessa tarkasteltiin 11 diabeetikon verensokeripitoisuuksia. Vaihtamalla ruokalautasen sisällön syömisjärjestystä verensokerin nousua saatiin tasattua terveyden kannalta hyvään suuntaan.
Tutkijat ilahtuivat löydöstään, koska tämänkaltainen järjestely olisi helppo ja kuitenkin samalla ehkä myös tehokas tapa vaikuttaa verensokeriin.
Ensin lihaa, sitten leipää
Verensokeri nousee aina aterian jälkeen. Diabeetikoilla tämä nousu voi olla liian nopeaa. Tietyt ruuat nostavat verensokeria erityisen nopeasti. Erityisesti niin sanottuja nopeita hiilihydraatteja on neuvottu jopa täysin välttämään.
Tutkimuksen mukaan hiilihydraattien syömisen ajoittaminen voi ollakin se oleellinen asia ja mahdollisesti jopa vaikuttavampaa kuin hiilareiden välttäminen.
Tutkittavat söivät ensin yhden viikon ajan niin, että he söivät aterialla ensin valkoisen leivän ja hedelmämehun kaltaisia hiilihydraattipitoisia ruokia ja vasta sen jälkeen sitten grillattua kanaa, salaattia ja parsakaalia.
Toisella tutkimusviikolla he söivät ensin kanan, salaatin ja parsakaalin ja vasta sitten hiilihydraatit.
Google-mainokset
Naisten vaatteet XL-XXXXL
Netin valikoima yhdessä paikassa. Löydä helpoin tapa tilata netistä!
shopalike.fi/Naiset/Vaatteet/XXL
Onko sinulla psoriasis?
QualityCare, uusi ilmainen palvelu. Apua psoriasiksen hallintaan.
qualitycare.fi
Syömisjärjestys vaikutti merkittävästi verensokerin nousunopeuteen. Kun proteiinit ja kasvikset syötiin ensin, puoli tuntia syömisen jälkeen verensokeri oli 29 prosenttia alemmalla tasolla kuin jos ruuat syötiin toisin päin. Vaikutus ulottui samankaltaisena kahden tunnin päähän,
Tutkijat huomauttavat, että tämä tutkimus oli vasta pieni, joten lisätutkimusta asian tiimoilta olisi tarpeen tehdä.
Lähde: reuters.com
HELJÄ SALONEN
helja.salonen@ilmedia.fi
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä ?