keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Laihduttaja

Säästöliekki on laihduttajan pahin vihollinen 

Kun paino ei enää putoa, moni epäilee elimistönsä jämähtäneen säästöliekille. Nämä merkit paljastavat totuuden.

Liian raju laihdutus voi pysäyttää laihtumisen. (MOSTPHOTOS)

Yrität laihduttaa, mutta vaaka on näyttänyt samaa lukemaa jo kolme viikkoa. Palelee, ummettaa ja väsyttää. Lihasvoimat ovat kaikonneet. Sydämensykekin on laskenut. Kyllä, sinun on syytä huolestua - tai ainakin pysähtyä hetkeksi pohtimaan.

Kaikki oireet ovat hälytysmerkkejä. On mahdollista, että laihdutuskuurisi on ollut liian raju ja elimistösi on joutunut säästöliekille. Tällöin keho yrittää säästää energiaa ja kuluttaa suhteettoman vähän kaloreita verrattuna kokoonsa ja lihasmassan määrään.

- Jos olet lisäksi syönyt päivittäin alle 1 200 kilokaloria tai laihtunut yli kilon viikossa, olet lähes varmasti säästöliekillä, sanoo lihavuustutkija Patrik Borg.

Raju pudotus, raju stoppi

Mitä nopeammin yrität laihduttaa, sitä suuremmaksi säästöliekki voi kasvaa. Jos pudotat painoa puolesta kilosta kiloon viikossa ja elimistösi joutuu säästöliekille, saatat polttaa 100-200 kaloria normaalia vähemmän vuorokaudessa.

Mikäli karistat painoa yli kilon viikossa, säästöliekki on todennäköisesti vielä suurempi. Tutkimuksissa on nähty jopa 650 kalorin säästöliekkejä.

- Se on surkea diili. Siksi laihdutus kannattaa toteuttaa maltillisemmin, jotta saat tehdylle työlle maksimaalisen vasteen.

Säästöliekin ehkäisemiseksi Borg suosittelee laihduttajaa huolehtimaan siitä, että saa vähintään 1 500 kaloria vuorokaudessa. Tarpeeksi rauhallisella laihdutuskuurilla kehon ei tarvitse ryhtyä vastustamaan painonlaskua.

Korjaa ongelma

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos epäilet elimistösi ajautuneen säästöliekille? Ensimmäiseksi kannattaa laskea, paljonko syöt. Arvioinnissa voit käyttää tarvittaessa apuna asiantuntijaa. Mikäli kalorimäärä jää liian alhaiseksi, vajeen korjaaminen on yksinkertaista.

- Lisää ruokamäärä ylittämään perusaineenvaihdunta. Jos päivittäinen energiamäärä on yli 1 500 kaloria, elimistö tuskin on pahalla säästöliekillä. Silloin ongelma on jossain muualla.

Todennäköisemmin painonlaskun tyssääminen johtuu siitä, että olet saanut energiaa arvioitua enemmän tai et ole kuluttanut sitä riittävästi.

- Älä nojaa muutenkaan ajatukseen, että laihduttaessa täytyy alkaa syödä määrällisesti vähemmän. Keskity kokonaiskuvaan: laadukkaampaan syömiseen ja elintapojen parantamiseen.

Lähteinä myös: Kirsi Pietiläinen, Pertti Mustajoki ja Patrik Borg (toim.): Lihavuus,

Patrik Borg: Vinha perä - Laihdutuksen myytit ja faktat.

 Lue lisää laihduttamisesta ja elämäntapamuutoksesta Ilona & hyvä olo -erikoislehdestä. Ilona & hyvä olo on nyt myyntipisteissä.
TEKSTI KITI LEHTIMÄKI KUVA MOSTPHOTOS
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä
?