perjantai 15. tammikuuta 2016

LIUKUESTEET

Tämä varuste voi pelastaa henkesi – testasimme liukuesteet ja nastakengät
http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/art-1421899457136.html 




Kenkäteollisuus tarjoaa liukasteluun ennaltaehkäiseviä lääkkeitä. Niistä perinteisimpiä ovat nastapohjaiset kengät sekä kengänpohjien päälle sidottavat liukuesteet.
 Uudempaa tuotekehittelyä edustavat narusta punotut verkkoliukuesteet sekä IceGrip-teknologia, jossa kengänpohjien pitoa lisätään lasimurskalla ja kumilla.

Niin kenkien kuin liukuesteiden ikävin piirre on epäesteettinen ulkonäkö. Esimerkiksi ulkonäöltään tyylikkäämpien maihinnousukenkien liukaspito on kuitenkin usein kehno, sillä niiden pohjat on pyritty rakentamaan kestäviksi ja ne ovat siksi kovia.

– Mitä kovempi pohja, sitä enemmän se liukuu, sanoo myymälänhoitaja Minttu Rantala Partioaitta-liikkeestä Helsingin Itäkeskuksesta.

Työterveyslaitoksen mukaan liukastumisriski on pahimmillaan, kun pito äkkiä heikkenee esimerkiksi lumen peittämän jään vaihtuessa avojääksi. Suomessa sattuu joka vuosi lähes 200 000 liukastumista, jotka johtavat haittaan tai vammaan. Yhteensä liukastumisia sattuu noin 400 000.

Testattujen välineiden hinta ulottuu muutamasta eurosta (päkiän päälle ulotettavat kumilenksut) vajaaseen kahteen sataan euroon (nastakengät).

Testasimme kahdet jarrukengät ja kolmet liukuesteet Helsingin Brahen kentällä, niin lumen peittämällä jäällä kuin avojäällä. Katso ISTV:n videolta, miten testissä kävi.

 Samuli Launonen
Ota kantaa
 Oletko liukastunut tänä talvena?