tiistai 19. tammikuuta 2016

Suihku

Tykkäätkö upota päivittäin lämmittelemään kuumaan suihkuun? Sillä voi olla ikävät seuraukset.
 Apulaisprofessori, Australian ihotautilääkäreiden liiton puheenjohtaja Stephen Shumackin mukaan suihkussa ei tarvitse rampata tuhkatiheään. Liiasta suihkuttelusta voi olla jopa haittaa.

– Liika pesu voi huuhtoa iholta luonnolliset öljyt, jotka suojaavat. Siitä voi olla oikeasti haittaa, koska se altistaa ihon bakteereille ja viruksille ja voi johtaa ihon kutiamiseen, kuivumiseen, hilseilyyn ja pahentaa ihotautien oireita hän selittää Sydney Morning Heraldissa.

Shumack vertaa liikaa suihkuttelua siihen, että pesee hiuksia liikaa, jolloin voi aiheuttaa itse kaksihaaraisia.

Veden lämpötila suurin ongelma
Suurin ongelma on veden lämpötila. Kylmillä paukkupakkasilla olisi ihana upota höyryävän kuumaan kylpyyn tai suihkuun ja viipyillä siellä ihanassa lämmössä. Se ei kuitenkaan ole hyvä idea. Kuuma vesi huuhtoo ihon omat öljyt sen pinnalta, mutta se ei ole ainoa haitta. Liika kuuraus voi myös häiritä ihon bakteeeritasapainoa ja johtaa ongelmiin.

– Jos käyt suihkussa liikaa, voit tuhota iholta hyviä bakteereita.

Shumackin mukaan se voi johtaa esimerkiksi hiivan aiheuttamaan tulehdukseen iholla. Ihon normaaliflooran häiritseminen voi myös aiheuttaa aknea ja vaikuttaa astmaan.

 Asiantuntijan mukaan saippuaa ei tarvita joka kerta, jos ollenkaan. (KUVA: Colourbox)

Suihkuun vain tarpeen mukaan
Shumack neuvoo käymään suihkussa yksinkertaisesti ”kun on tarve”. Siis oikea tarve. Riippuu ihotyypistä, mikä on liikaa. Vähän liikkuvalle riittää hänen mukaansa suihku 1–3 kertaa viikossa. Hikisenä jumpan jälkeen pitää toki peseytyä.

Shumackin muistuttaa, että suihkuttelu itsessään on melko uusi keksintö, vasta 50-60 vuotta vanha.

– Tarve käydä suihkussa perustuu enemmän sosiaaliseen paineeseen kuin oikeaan tarpeeseen. On tullut sosiaalisesti suosituksi tuoksua hyvälle. Pahaa hajua tuottavat kuitenkin vain kainaloiden ja nivusten rauhaset, ei koko keho.

Saippua turhaa haihatusta?
Shumack neuvoo keskittymään pesussa kainaloihin, nivusiin ja selkeästi tahraisiin alueisiin. Ne tulisi huuhdella kädenlämpöisellä, haalealla vedellä. Shumack väittää, että saippuan käyttö perustuu enemmänkin tehokkaaseen mainontaan kuin todelliseen tarpeeseen.

Monashin yliopiston professori Greg Goodman toppuuttelee hieman Shumackin neuvoja. Hänen mukaansa suihkussa voi käydä myös päivittäin, kunhan vesi on haaleaa.

Tuuli Topelius