keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Laihtumaan

Nämä hiilarit auttavatkin laihtumaan


Kaikki hiilihydraatit eivät pilaa laihdutustuloksia, kertoo Self-lehti.

Kaurapuuro ja hedelmät sopivat painoaan pudottavillekin. (MOSTPHOTOS)

Lehden haastatteleman ravitsemusterapeutti Lauren Harris-Pincusin mukaan laihduttajan ei tarvitse karsia kaikkia hiilihydraatteja pois ruokavaliostaan. Puhdistetut, nopeat hiilihydraatit kannattaa kuitenkin vaihtaa pitkäkestoisiin hiilihydraatteihin, jotka pitävät paremmin kylläisyyttä yllä. Siksi niiden suosiminen voi auttaa karsimaan ruokalistalta turhaa napostelua.

Harris-Pincus neuvoo myös valitsemaan hiilihydraattien lähteiksi mahdollisimman ravinteikkaita ruokia, joita syömällä saa tyhjien kalorien sijasta paljon tarpeellisia suojaravinteita. Laihduttajille hän suosittelee seuraavia ruoka-aineita:

1. Hedelmät

Hiilihydraatteja karttava saattaa pelätä hedelmien syömistä niiden sisältämien sokereiden vuoksi. Ne ovat kuitenkin laihduttajillekin sopiva energianlähde runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta. Kuitu täyttää vatsaa ja tekee hyvää ruoansulatukselle.

Kuitua on kahdenlaista: liukenevaa ja liukenematonta. Liukenematon kuitu pysyy vatsassa pitkään ja auttaa näin kylläisyydentunnetta kestämään. Liukoinen kuitu taas auttaa pitämään kolesterolin kurissa sekä hidastaa verensokerin huimia nousuja ja laskuja.

Eri ehdelmät sisältävät erilaisia määriä näitä kahta kuitua. Sen vuoksi onkin järkevää käyttää niitä monipuolisesti ja vaihtelevasti.

2. Kaurahiutaleet

Täysjyvävilja on mitä suositeltavin pitkäkestoisten hiilihydraattien lähde. Keho käyttää sokeriherkut rivakasti, ja siksi niiden syömisen jälkeen tulee nopeasti nälkä. Hitaiden hiilihydraattien pilkkomiseen menee enemmän aikaa. Tämän vuoksi kaurapuuro on huomattavasti parempi aamiaisvaihtoehto kuin sokerihuurretut murot. Kokeile vaikkapa helppoja tuorepuuroja, jotka valmistuvat jääkaapissa yön yli.

3. Kvinoa

Etelä-Amerikan Andeilta kotoisin oleva kvinoa on mainio ruokakasvi. Siitä kun saa niin hiilihydraatteja kuin proteiiniakin. Lisäksi kvinoassa on vatsaa täyttävää kuitua.

4. Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsa on Harris-Pincusin mukaan mainio pastan korvike. Vaikka siinä onkin tärkkelystä, on se kuitenkin pastaa vähäkalorisempaa. Siksi spagettikurpitsaa voikin syödä reilunkin annoksen vähillä kilokaloreilla. Lisäksi se sisältää kuitua ja tärkeitä ravinteita. Jos haluat kuitenkin herkutella pastallakin, voi puolet siitä korvata spagettikurpitsalla.

5. Peruna

Perunat ovat ravitsemusasiantuntijan mielestä ansaitsemattaan huonossa huudossa. Harris-Pincusin mielestä niissä ei ole mitään vikaa - oikein käytettynä.

- Ongelmana on, että ihmiset paistavat niitä, hukuttavat ne voihin tai syövät niitä liikaa, hän kuvailee. Kohtuullinen määrä vaikkapa keitettyjä perunoita sopii siis laihduttajallekin ruoan lisukkeeksi.

Jotkut ovat huolissaan myös perunoiden glykeemisestä indeksistä, eli siitä kuinka nopeasti ne nostavat verensokeria. Mutta verensokeri pysyy tasaisempana, kun korkean glykeemisen kuorman ruokien kanssa syödään samaan aikaan rasvaa ja proteiinia. Piikkiä ei siis muodostu, ellei perunoita popsi yksinään.

6. Bataatti

Bataateissa on paljon kuitua. Niiden kaunis väri on beetakaroteenin ansiota, ja beetakaroteeni on puolestaan hyvää tekevä antioksidantti. Bataatit ovat myös luonnostaan makeita, joten niiden syöminen on hyvä tapa herkutella terveellisesti.

Lähde: Self
MARIANNE ZITTING