torstai 28. tammikuuta 2016

Voi ihmettä

Viisi luonnonihmettä - näitä ei uskoisi todeksi

Torstai 28.1.2016 klo 14.18
 
  
Luonto on luonut aikojen saatossa uskomattomia luola- ja kalliomuodostelmia.
1. Kristalliluola, Meksiko
Valtavien seleniittikidepylväiden täyttämä luola sijaitsee Naicassa, Pohjois-Meksikossa noin 300 metriä maan alla. Luola tyhjennettiin vedestä vuonna 1975, mutta kaivostyöntekijät löysivät sen vasta vuonna 2000. Luolan noin 50 celsiusasteen kuumuuden takia tutkijat voivat olla siellä vain vähän aikaa kerrallaan.

2. The Wave, Utahin ja Arizonan rajalla, USA
Okran ja punaisen sävyissä aaltoileva kallio kulkee Utahin ja Arizonan rajalla. Muodostelmaa kutsutaan Navajon hiekkakiveksi. Alueelle ei noin vain pääsekään. Paikalliset viranomaiset jakavat lupia vain 20 henkilölle per päivä.

(MOSTPHOTOS)
3. Fingalin luola, Skotlanti
Fingalin luola sijaitsee asumattomalla Staffan saarella. Basalttikivistä koostuvat pilarit reunustavat jylhää luolaa, jonka pohjassa virtaa turkoosi vesi.

(AOP)
4. Wave Rock, Australia
Kymmenen metriä korkea kalliomuodostelma on suosittu kuvauskohde Hyden Wildlife Park -luonnonsuojelualueella, Länsi-Australiassa. Aalto on muodostunut graniittikupolin pehmeämmän, pohjassa olevan materiaalin eroosiosta ja pystysuorat raidat sadeveden mukana alas huuhtoutuneista kemikaaleista.

5. Sokotra, Jemeniin kuuluva saariryhmä Intian valtameressä
Neljän saaren ryhmä on tunnettu kuin toisesta maailmasta olevista maisemistaan. Saarilla on satoja täysin uniikkeja lajeja. Yksi niistä on tämä uhanalainen puulaji dracaena cinnabari eli sokontrantraakkipuu. Se kuuluu traakkipuiden eli lohikäärmepuiden kasvisukuun.

(EPA/AOP)
PIPSA PARKKINEN
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?