lauantai 30. tammikuuta 2016

Tavallisella ruuoalla voi laihtua

Kokenut valmentaja virheistä syömisessä: Tavallisella ruoalla voi laihtua, kriittinen vaihe voi pilata sen

Lauantai 30.1.2016 klo 14.52

  

Viisi vuotta elämäntaparemontteja ohjannut valmentaja Ville Laurila kertoo tyypillisistä syömiseen liittyvistä virheistä sekä perusteet pysyvälle muutokselle, ilman erikoisia ruokavalioita.
Ville Laurilan mukaan makeisiin napostelupaloihin sortuu, jos ruokailujen välillä on liian pitkiä taukoja, kerralla syödään liian vähän ja unohdetaan juoda riittävästi vettä.
Ville Laurilan mukaan makeisiin napostelupaloihin sortuu, jos ruokailujen välillä on liian pitkiä taukoja, kerralla syödään liian vähän ja unohdetaan juoda riittävästi vettä. (MOSTPHOTOS)

KUKA?

Ville Laurila toimii BodyCampin personal trainerina. GetFit -paketissa ohjataan uudenlaisiin elämäntapoihin.
- Ihminen voi yltää laihdutuksessa huimiin suorituksiin, mutta normaaliin elämään palatessa kilot tulevat takaisin. Se voi olla jopa masentavampaa kuin tilanne ennen laihdutusta, kokenut valmentaja Ville Laurila sanoo.
Laurila ei kannata pikadieettejä eikä ruokavaliota, joissa karsitaan täysin yksittäisiä ainesosia.
Hän ohjaa ihmisiä laihdutusurakoissa yksilöllisen tilanteen sekä tavoitteen mukaan ja kutsuu asiakkaille tehtävää ohjeistusta "pelastussuunnitelmaksi". Vaikka muutokset tehdään yksilöidysti, kolme asiaa yhdistää kaikkia.
- Ateriarytmitys, vedenjuonti ja yöunet pitää saada kuntoon, hän toteaa.
Hän kertoo, että laihduttamisessa aivan ensisijaista on ravinto, mahdollinen liikunta tulee vasta toisena.
- Mennään vikaan jos kuvitellaan, että kovasti treenaava voi laiminlyödä ravinnosta. Totuus on, että jos ravintoa ei laiminlyö, treeniä voi.
Laurila listaa yleisiä havaitsemiaan ongelmia syömistavoissa.
- Erityisesti naiset syövät usein kerralla aivan liian vähän, juovat liian vähän vettä ja pitävät aterioiden väleissä aivan liian pitkiä taukoja. Sitten vajetta kompensoidaan pienillä huikopaloilla pitkin päivää, kuten karkeilla tai ihmeellisillä proteiinipatukoilla. Iho voi olla kalpea ja olo vetämätön, hän kuvailee.
- Juuri tämä epäsäännöllisyys johtaa karkkeihin sortumiseen, Laurila painottaa.
Bensa-asemien sämpylät ja light-tuotteet
Ville Laurila on törmännyt usein virheellisiin käsityksiin laihduttamiseen liittyen.
- Ihmiset luulevat, että on olemassa laihduttavaa ruokaa. Että jos syö light-tuotteita ja light-limuja, ne laihduttavat. Tällaiset tuotteet itseasiassa vain lisäävät makeanhimoa, hän sanoo.
- Aivan normaalilla ruoalla voi laihtua. Ruoka tai liikunta eivät saa olla pakkomielteitä, vaan kaiken täytyy olla luonnollista, hän toteaa.
- Leipää ja perunaa haukutaan turhaan, kyllä niitä voi syödä. Leivän suhteen tärkeintä on leivän hiilihydraattien laatu. Bensa-asemien kahviloiden pullamössösämpylät eivät ole hyvää ravintoa, hän sanoo.
Mutta millaista sitten on Laurilan kuvailema "tavallinen ruoka"? Lihapullat ja muusi ovat normaalia ruokaa, kun ruokavalioon kuuluu sopivassa suhteessa lihaa, kalaa ja kasviksia, hän vastaa.
Tietyt rutiinit estävät turhan syömisen.
- Syömisen säännöllisyys 2,5-3 tunnin välein ja reipas vedenjuonti pitävät kylläisinä. Silloin ei tule himoa naposteluun tai makeisiin, hän vakuuttaa.
- Kaikki, jotka ovat onnistuneet ateriarytmityksen ja vedenjuonnon suhteen ovat kuvailleet virkeytensä lisääntyneen.
Kriittinen vaihe
Jos ylipainoa on ollut vuosia kymmeniä kiloa, laihduttamisessa tulee kriittinen vaihe, jonka ylittäminen ennustaa selkeää onnistumista, Laurila kertoo.
- Jos laihtuu nopeasti ja on vaikkapa aiemmin ollut 30 kiloa ylipainoinen, elimistö pistää noin kuuden kuukauden jälkeen hanakasti vastaan: se on tavallaan hälytystilassa ja pyrkii korjaamaan tilanteen entiselleen. Siksi muutaman viikon pikadieetit eivät kestä, vaan paino voi tulla hyvinkin pian takaisin. Jos on puoli vuotta onnistunut pitämään laihdutetun painon, sitä voi kutsua jo pysyvämmäksi tilanteeksi, hän sanoo.
Myös lääkärilehti Duodecim kertoo, että elimistö pyrkii aina vastustamaan muutoksia ja näin käy myös "lihavuuteen tottuneen" aineenvaihdunnan suhteen.
Laurila painottaa jälleen syömisen säännöllisyyden merkitystä.
- Kun elimistö tietää, että ruokaa tulee säännöllisesti, sen ei tarvitse varastoida ravintoa, Ville Laurila sanoo.
Laurila toteaa, että pidadieeteillä pysyviä tuloksia hakevat unohtavat muutaman tärkeän seikan.
- Pikadieettien aikana ei opetella pysyviä tapoja. Pikadieetit rakennetaan yleensä niin, että jotakin jätetään kokonaan pois, kuten esimerkiksi hiilihydraatit. Kun palataan normaaliin, kilot tulevat nopeasti takaisin. Siksi on tärkeämpää miettiä kokonaiskuvaa, kuin lyhyttä hetkeä.
Laurilan mukaan pikadieetit voivat sopia hoikistumiseen esimerkiksi häitä varten, mutta pysyvää elämänmuutosta niillä ei synny.
- Ei kenenkään pidä elää jatkuvalla laihdutuskuurilla, vaan oppia kestävät tavat syömiseen, hän toteaa.
"Masentunut" mies
Laurila antaa tyypillisen esimerkin: hänen mukaan on paljon esimerkiksi yli 35-vuotiaita miehiä, jotka ovat vuosien saatossa lihoneet ja pienetkin ponnistelut ovat muuttuneet ylitsepääsemättömiksi. Heitä saatetaan epäillä masentuneiksi, mutta kyse voi olla vääränlaisista elämäntavoista, jotka ylläpitävät huonoa oloa.
- Laihtumisen kautta he voivat saada elämänsyrjästä kiinni, Ville Laurila sanoo.
Jos ylipainoa on kertynyt, pienikin laihduttaminen kannattaa: Duodecim mukaan pelkästään muutaman kilon laihtumisesta voi olla merkittävää hyötyä häiriintyneen sokeri- tai rasva-aineenvaihdunnan tai kohonneen verenpaineen säätelyyn.
Jos viikossa laihtuu puoli kiloa, puolessa vuodessa painoa on pudotettu jo kymmenen.
JOSEFIINA BARAKA
josefiina.baraka@ILMEDIA.FI
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?