Neuvoja uniongelmaiselle: Vältä kofeiinia ja tupakointia jo tunteja ennen nukkumista
Tiistai 7.6.2016 klo 21.56
Psykiatrian erikoislääkäri neuvoo uniongelmaista välttämään muun muassa kofeiinia, tupakointia sekä stressaavien asioiden ajattelua.
Noin joka kymmenes suomalainen kärsii unettomuudesta. Pitkittyessään tilanne voi johtaa krooniseen unettomuuteen.
Hyvään uneen ja nukahtamiseen voi vaikuttaa monin yksinkertaisin keinoin.
Makuuhuoneen olosuhteet ovat yksi niistä.
Pidä huolta, että makuuhuone on hiljainen, pimeä ja riittävän viileä. Vältä television ja tietokoneen sijoittamista makuuhuoneeseen tai laita ne ainakin kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Vaaleiden verhojen sijaan kannattaa suosia pimentäviä verhoja tai verhoja, jotka ovat riittävän tummat eivätkä läpäise valoa. Sälekaihtimet on myös hyvä olla. Ihanteellinen lämpötila nukkumiseen on 18-20 astetta.
Uniongelmista kärsivän kannattaa lisäksi ottaa huomioon seuraavia, psykiatrian erikoislääkäri Olli Kymäläisen Diacorin tiedotteessa mainitsemia seikkoja.
- Vältä raskasta liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Vältä myös stressaavia ajatuksia ja puheenaiheita pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Kofeiinin sieto on yksilöllistä. Tavallisesti unettomuuspotilaan kannattaa välttää kahvia sekä kola- ja energiajuomia kello 16 jälkeen.
- Älä nauti alkoholia nukkumaanmenoa edeltävän kahden tunnin aikana. Alkoholi keventää unta ja voi tehdä aamuyöstä levottoman.
- Vältä tupakointia neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.
Lisäksi unettomuudelle altistavat monet eri sairaudet.
Olli Kymäläisen mukaan yksi näistä, uniapnea, on alidiagnosoitu vaiva. Uniapnea kehittyy hitaasti vuosien mittaan ja voi jäädä siksi huomaamatta. Potilaan puoliso saattaa tottua kuorsaamiseen ja hengityskatkoksiin ja ajatella niitä normaaleina ilmiöinä.
Kymäläinen varoittaa tässä yhteydessä rauhoittavien lääkkeiden ja erityisesti niin sanottujen bentsodiatsepiinien käytöstä. Niiden käytön on oltava vain väliaikaista, sillä pitkäaikainen käyttö johtaa tehon heikkenemiseen ja voi salakavalasti johtaa kierteeseen, jossa uniongelmat jatkuvat ja potilas kärsii bentsodiatsepiinien ikävistä sivuvaikutuksista, kuten muistihäiriöistä, depressiosta tai päänsärystä.
Lähde: Diacor
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä