keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Suomalaisprofessori opettaa vanhenemaan viisaasti: En aio suunnitella hautajaisiani

Perjantai 22.4.2016 klo 06.45
 
  
Mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon, jotta elämä olisi mahdollisimman täysipainoista eläkeiässäkin? Geriatrian professori Jaakko Valvanne antaa vinkkejä, miten vanheta viisaasti.
Vanhenemismuutokset etenevät peruuttamattomasti. Onneksi niiden etenemisnopeuteen voi vaikuttaa - tai ainakin niihin voi suhtautua rennosti.
Vanhenemismuutokset etenevät peruuttamattomasti. Onneksi niiden etenemisnopeuteen voi vaikuttaa - tai ainakin niihin voi suhtautua rennosti.(MOSTPHOTOS)
- Monet suomalaiset miehet ovat huonoja puhumaan tunteistaan - minäkin olin, Jaakko Valvanne sanoo.
- Monet suomalaiset miehet ovat huonoja puhumaan tunteistaan - minäkin olin, Jaakko Valvanne sanoo. (TOMI VUOKOLA/AL)
Iloisen vanhenemisen puolestapuhuja, 66-vuotias Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne kannustaa suuria ikäluokkia elämään parempaa, mutta omannäköistä elämää.
Yhdessä Lotta Tuohinon kanssa kirjoittamassaan kirjassa 60+ Iloa elämään!(Kustantamo S&S 2016) Valvanne antaa käytännönläheisiä vinkkejä muun muassa sopivasta ravinnosta, liikunnasta ja elämäntavoista.
Ydinajatuksena on, että se mikä saa hyvälle mielelle on hyväksi vanhanakin. Kun kirjoittajille ehdotettiin kirjan alaotsikoksi fraasia ilo irti elämästä, he kieltäytyivät, sillä heidän mielestään iloa ei tule irrottaa elämästä erilleen.
Kirja vastaa moniin kysymyksiin kuten miten ehkäistä dementiaa, mistä löytää apua yksinäisyyteen tai kuinka toteuttaa seksuaalisuutta. Valvanne tarinoi avoimesti myös omista kokemuksistaan.
"Alkoholi oli tuhota"
Valvanne kertoo käyttäneensä vuosien ajan liikaa alkoholia, joka olisi voinut tuhota koko elämän. Alkoholista tuli työpäivien jälkeinen rentoutumiskeino, mutta hän onnistui kuitenkin lopettamaan ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtui.
- Olin hyvin masentunut ja ahdistunut niinä vuosina, kun join. En tainnut edes tajuta, miten masentunut olin. Tunteillani ei ollut nimiä enkä tunnistanut niitä, Valvanne kirjoittaa.
Tunteiden hallitseminen on Valvanteen mukaan hyvin vaikeaa. Ei ihminen voi tuosta vain lakata olemasta masentunut.
- Monet suomalaiset miehet ovat huonoja puhumaan tunteistaan - minäkin olin.
"Ryhdyin itseni ystäväksi"
Psykoanalyysi ja meditaatio pelastivat Jaakko Valvanteen. Niiden avulla hän pääsi uudelle elämänpolulle.
- Opettelin olemaan itseäni kohtaan armollinen, vaikka suomalaiseen itsekriittisyyteen kasvaneelle se olikin työlästä. Ryhdyin oman itseni ystäväksi.
- Olen ollut raittiina nyt viisitoista vuotta. En ole sanonut ääneen, että en juo enää koskaan. Mutta olen sanonut, että en voi juoda tai että en aio juoda. Ja toistaiseksi en ole luvannut itselleni alkoholia edes vanhainkodissa.
Valvanne sanoo, että on huijausta ja väärinkäsitys, että hauskuuteen tarvitsisi alkoholia. Yhdessäolo ja toisten kohtaaminen sen hauskuuden tekevät.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

"Haluan puhua elämästä"
Kuolemaansa Valvanne ei aio valmistautua mitenkään.
- Vaikka olisin kuolemansairas, minulle ei tarvitse tulla höpöttämään kuolemastani, Valvanne laukoo.
- Niin kauan kuin olen hengissä, haluan puhua elämästä. Haluan, että kipujani hoidetaan ja saan joka päivä kokea mielihyvää tuottavia asioita. Enkä aio suunnitella hautajaisiani. Ei minulla ole mitään tekemistä hautajaisteni kanssa, minähän olen niiden aikaan kuollut.
Valvanne kertoo, että lankomies Pekka oli hänen paras ystävä ja ikätoveri.
- Tehdessään kuolemaa hän ei koskaan puhunut kanssani kuolemasta, aina vain elämästä.
- Kerran tosin luulin hänen puhuvan elämänsä loppumisesta. Pekka sanoi: "Miksi sinä puhut elämäni loppumisesta? Minä puhuisin mieluummin loppuelämästäni."
5 viisautta vanhenemiseen
Kirjan sanoman Jaakko Valvanne tiivistää viiteen viisauteen näin:
1. Näe ikääntyminen elämäsi täyttymisenä, älä sen loppumisena. Optimismi on yksi elämän eliksiireistä!
2. Huolehdi siitä, että sinulla on ystäviä, mutta pidä elämäsi omissa käsissäsi, äläkä anna muiden päättää puolestasi.
3. Liiku joka päivä vähintään puoli tuntia ja seiso aina kun voit, esimerkiksi televisiota katsoessasi.
4. Katso, että saat tarpeeksi valkuaisaineita ja energiaa ravinnostasi, syö päivittäin hedelmiä ja vihanneksia. Ota välipalaksi mieluummin pähkinöitä kuin pullaa.
5. Huolehdi hyvin terveydestäsi muun muassa pitämällä verenpaineesi ja sokeriarvosi sopivan matalana, kolesterolisi aisoissa ja sydämesi kunnossa. Hakeudu lääkäriin, jos toimintakykysi alkaa heikentyä tai mielialasi laskea.
60+ Iloa elämään! -kirja ilmestyy viikon 17 alussa.