Syö lohta - se tasapainottaa sokerin haitallisia vaikutuksia
Keskiviikko 4.5.2016 klo 15.18
Tuliko litkittyä liikaa sokerilimsaa?
Tuoreen tutkimuksen mukaan silloin kannattaisi syödä lohta tai muuta omega-3-rasvahappoja sisältävää ruokaa. UCLA-yliopiston tutkijoiden mukaan se auttaa tasapainottamaan sokerin haitallisia terveysvaikutuksia, kertoo Yahoo.
Lohen lisäksi hyviä omega-3-lähteitä ovat esimerkiksi pellavansiemenet ja saksanpähkinät. Erityisen hyödylliseltä näyttäisi tutkimuksen mukaan omega-3-rasvahappoihin kuuluva DHA. Tutkimuksen mukaan sokereihin kuuluva fruktoosi muuttaa aivojen geenejä ja voi näin edesauttaa esimerkiksi diabeteksen puhkeamista. DHA:n nauttiminen voi kuitenkin estää näitä geenimuutoksia tai jopa palauttaa ne ennalleen. Aivosoluissa on tavallisestikin DHA:ta, mutta ilman sen saamista ruoasta ei taso ole sairauksien ehkäisemisen kannalta riittävä.
DHA:n vaikutuksia testattiin kokeissa, joissa käytettiin kolmeen ryhmään jaettuja rottia. Yhdelle ryhmälle annettiin niin paljon sokeria sisältävää vettä, että ihmisellä määrä olisi vastannut litraa limsaa päivässä. Toinen ryhmä sai makeutettua vettä, mutta niiden ruoassa oli runsaasti DHA:ta. Kolmas ryhmä sai tavallista ruokaa ja pelkkää vettä.
Kuuden viikon jälkeen ensimmäiseen ryhmään kuuluneiden rottien muisti oli heikentynyt, ja niiden verensokeri sekä rasva-arvot olivat koholla. Sokerin ohella DHA:ta saaneet rotat taas selvisivät muistikokeissa lähes yhtä hyvin kuin vettä ja tavallista ruokaa saaneet, eikä veriarvoissakaan ollut suuria eroja.
- Ruoka on kuin lääkeaine, joka vaikuttaa aivoihin, kuvailee tutkimusta tekemässä ollut professori Fernando Gomez-Pinilla.
Tulosten perusteella on selvää, ettei runsas sokerin syönti ole suositeltavaa. Gomez-Pinilla suositteleekin välttämään ylenmääräistä sokerijuomilla, jälkiruoilla ja tyydyttyneellä rasvalla herkuttelua. Mutta jos sokeria saa joskus liikaa, on ihan järkevää syödä sen jälkeen vaikkapa lohiateria.