sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Älä lapsille anna tätä ruokaa

7 ruokaa tai juomaa, joita lapselle ei saa syöttää

Sunnuntai 1.11.2015 klo 16.12

  
Älä ruoki lastasi näillä, varoittaa Yahoo Health.

Kiireessä lapselle voi sortua antamaan epäterveellistä ruokaa, joka on kätevästi saatavilla. Toisaalta lasta haluaisi joskus ilahduttaa spontaanisti herkkuhetkellä. Yahoo Healthin mukaan pienelle lapselle ei saisi syöttää kuitenkaan ainakaan näitä.
1. Hunaja
Älä anna koskaan alle 2-vuotiaalle lapselle hunajaa, neuvoo ravitsemusterapeutti Wesley Delbridge. Hunaja voi sisältää myrkyllisiä bakteereja, jotka aiheuttavat botulismia. Botulismi voi johtaa jopa kuolemaan.
- Kyseinen bakteeri ei ole vaaraksi aikuisille, vaan pienille lapsille, joiden immuunijärjestelmä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt sitä vastaan.
Bakteeria voi löytyä kaikentyyppisistä hunajista.
2. Mehut
- Yleensä mehut, joita vanhemmat lapsilleen antavat, ovat pullollaan sokereita, sanoo Delbridge.
Mehuista puuttuu kuituja ja monia ravintoaineita, joita tuoreissa hedelmissä puolestaan olisi. Erityisen huolissaan ravitsemusterapeutti on omenamehusta, koska lapset juovat sitä eniten. Vanhemmat ajattelevat omenamehun olevan terveellisempää kuin appelsiini-, rypäle- tai kirsikkamehu.
2. Limonadi
Lukemattomat tutkimukset yhdistävät limonadin ja muut sokeroidut juomat tyypin 2 diabetekseen ja lasten aggressiiviseen käytökseen. Noin puolen litran pullo voi sisältää jopa 60 grammaa sokeria. Älä myöskään anna lapselle urheilujuomaa.

3. Hedelmäkarkit
Tahmaiset hedelmäkarkit ovat lähinnä pelkkää sokeria. Vaikka monien hedelmäkarkkien väitetään tehdyn todellisista hedelmistä tai hedelmämehusta, niihin on lisätty valtavasti sokeria, Delbridge sanoo. Helppoon karkkivälipalaan ei kannata sortua. Korvaa karkit kuivatuilla hedelmillä.
4. Purkkitonnikala
Kala on usein erinomainen proteiinin, terveellisten rasvojen, kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde. Korkean elohopeapitoisuuden vuoksi lapselle ei kuitenkaan pitäisi antaa miekkakalaa, makrillia tai purkkitonnikalaa.
- Elohopeapitoinen kala voi vaikuttaa lapsen hermostoon, sanoo ravitsemusterapeutti Salge Blake.

5. Myslipatukat
- Monet isät ruokkivat lapsiaan myslipatukoilla luullessaan niiden olevan terveellistä välipalaa. Useimmat myslipatukat sisältävät kuitenkin hyvin vähän proteiinia ja kuitua. Sen sijaan monissa niistä on sokeria yhtä lailla kuin karkeissa, Delbridge kertoo.
Myslipatukoissa voi kuitenkin olla eroja. Tarkista huolella, onko tuotteessa esimerkiksi pähkinöitä ja täysjyvätuotteita, eikä maissisiirappia tai lisättyjä sokereita.
6. Pakastenuggetit
Pakastetut kananuggetit, kalapalat ja mozzarellatikut sisältävät lapsen kannalta liikaa natriumia, tyydyttyneitä rasvoja, säilöntäaineita ja huonolaatuista lihaa tai juustoa. Vaikka monet merkit nykyään markkinoivat lihan olevan laadukasta, rasva- ja kalorimäärät ovat lapselle liian korkeita, Delbridge sanoo.

7. Dippikastikkeet
Vaikka yrittäisit houkutella lasta syömään kasviksia dippilisukkeiden avulla, se ei kannata.
- Kastikkeissa on paljon kaloreita ja ylimääräistä rasvaa, Delbridge sanoo.
Terveellisemmän vaihtoehdon kastikkeelle saat maustamalla mausteilla kreikkalaista jugurttia ja käyttämällä sitä dippikastikkeena.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi
KUVAT: MOSTPHOTOS
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä?