torstai 19. marraskuuta 2015

Säästövinkit

Imuroi kodin sähkölasku pienemmäksi ja muut hyödylliset vinkit

Torstai 19.11.2015 klo 16.30

  
Älä kasvata sähkölaskuasi suotta. Etenkin uuteen kotiin muuttavan, kannattaa olla tarkkana.

(JARNO JUUTI)
Onko edessä muutto uuteen kotiin? Etenkin uudemmissa omakotitaloissa ja rivitaloissa saattaa olla lämmitykseen, jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon monenlaisia teknisiä järjestelmiä. Oikein käytettyinä ne vähentävät energiankulutusta. Väärin käytettynä vaikutus on päinvastainen.
- Uuteen kotiin muuttaessa on hyvä käydä järjestelmät läpi myyjän kanssa: miten ne toimivat, missä ne sijaitsevat, mitkä ovat oikeat säädöt minäkin vuodenaikana ja miten laitteita pitää huoltaa, sanoo energia-asiantuntijaMalkus Lindroos Vattenfallilta tiedotteessa.
Voit myös pienentää sähkölaskuasi monin tavoin. Tässä vinkit.
1. Imuroi ja pese kulutus pienemmäksi
Siivoaminen pienentää sähkönkulutusta yllättävän paljon. Siirrä isot kodinkoneet, kuten jääkaappi, pois paikoiltaan ja imuroi niiden taustat. Voit vähentää sähkönkulutusta jopa 30 prosenttia ja pidentää laitteiden käyttöikää.
- Kannattaa myös pestä uuden asunnon ikkunat, jotta lämpö ja valo pääsevät paremmin sisälle. Tällä on suuri merkitys etenkin keväällä ja kesällä, kun aurinko paistaa, Lindroos sanoo.

(PASI LIESIMAA)
2. Tutustu uuden kodin järjestelmiin
Onko uusi kotisi omakotitalo tai rivitalo? Talossa saattaa olla erilaisia lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä. Tutustu niihin ajoissa myyjän opastuksella.
- Tekniset järjestelmät on syytä käydä läpi huolella. Väärin käytettyinä ne saattavat aiheuttaa melkoisen piikin sähkönkulutukseen - puhumattakaan siitä, että vain oikein käytetty lämmitysjärjestelmä lämmittää kotia.
3. Tiivistä ovet ja ikkunat
Jos kodin ovista ja ikkunoista vetää, osa lämmityksestä karkaa ulos. Tarkista tiivisteiden kunto ja vaihda ne tarvittaessa kokonaan. Huonokuntoiset tiivisteet aiheuttavat myös vedon tunnetta.
4. Opettele hyviä tapoja
Opettele sammuttamaan valot huoneista, joissa et oleskele. Pidä saunan sähkökiuas päällä vain tarpeellisen ajan. Sulje virrat laitteista, joita et käytä.
- Esimerkiksi viihde-elektroniikkaa voit kytkeä kytkimelliseen jakorasiaan, jolloin kaikki laitteet voi sammuttaa helposti kerralla yhdellä napinpainalluksella.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi