tiistai 10. marraskuuta 2015

Maksa ongelmia

Kutittaako iltaisin tai öisin? Se voi olla oire maksahäiriöstä

Tiistai 10.11.2015 klo 12.17 (päivitetty klo 12.52)

  
Yleisin kutinan syy on tulehdus ihossa, mikä voi johtua esimerkiksi ihon kuivumisesta, Duodecimin Terveyskirjasto kertoo.
Yleisin kutinan syy on kuivuminen ja tulehdus ihossa.
Yleisin kutinan syy on kuivuminen ja tulehdus ihossa. (MOSTPHOTOS)

LISÄÄ AIHEESTA

Muita mahdollisia syitä on lukemattomia.
Daily Mail kertoo artikkelissaan, että oireiden ajankohdalla voi olla myös merkitystä. Lehti listaa kutinan oireita tiettyinä kellonaikoina.
- Jos potilas valittaa yöllä kiihtyvää kutinaa iholla, pyydän ensimmäiseksi tarkistamaan pesuaineet. Jos pesuaine aiheuttaa ärsytystä, lakanoissa sille altistuu useiden tuntien ajan, lehden haastattelema lääkäri toteaa.
Myös tyynyjen ja patjojen täytteet voivat aiheuttaa vastavaa joillekin ihmisille. Mutta jos iltaa ja yötä kohti voimistuva kutina on sietämätöntä ja kohdistuu erityisesti jalkapohjiin ja kämmeniin, voi se olla merkki maksahäiriöstä, lehti kirjoittaa. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä heti erityisesti silloin, jos tuskallinen kutina ilmaantuu raskausaikana. Tällöin kyseessä voi olla raskaushepatoosi.
Duodecim kertoo kutinaan ja maksasairauksiin liittyvässä artikkelissaan, että kutina alkaa, kun sapen kulku estyy maksassa. Kutina on maksa- ja munuaissairauksien yhteydessä tavallista. Munuais- ja maksaliitto kertoo verkkosivuillaan, että muita maksasairauksien oireita ovat väsymys, lievä lämpöily, painon tunne ylävatsalla, ruokahaluttomuus ja pahoinvointi.
Maksan terveyttä uhkaavat esimerkiksi ylipaino, alkoholi ja liikunnan vähyys.
Lähteet: Dailymail.co.uk