lauantai 28. marraskuuta 2015

Varo limsaa

Sokeripitoiset limonadit voivat vanhentaa, väittävät tutkijat.
Sokeripitoiset limonadit voivat vanhentaa, väittävät tutkijat.
Jo puolen litran pullo sokeripitoista juomaa päivässä voi tuhota terveyttä.
Tutkijat väittävät löytäneensä yhteyden säännöllinen limsan kulutuksen ja ennenaikaisen vanhenemisen välillä.
Amerikkalainen Journal of Public Health on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan virvoitusjuomien päivittäinen nauttiminen lyhentää telomeerien pituutta. Näiden kromosomien lyheneminen on merkki solujen heikentyneestä kyvystä uusiutua ja sitä kautta vanhenemisesta.
Tutkimuksessa oli mukana 5 300 aikuista ihmistä.
Telomeerit lyhenevät luonnostaan ikääntymisen myötä, mutta tutkijat ovat havainneet, että myös elintavat voivat lyhentävät niitä ennenaikaisesti. Muun muassa tupakointi kuuluu näihin tapoihin.
Tutkijat pystyivät jopa laskemaan, miten paljon sokeripitoisten juomien nauttiminen keskimäärin lyhensi ihmisten elämää – tai ainakin ”vanhensi” telomeereja. Puolen litran päivittäisen annoksen vaikutus oli 4,6 vuotta. Luku on sama kuin tupakoijilla.
Tutkimusryhmää johtanut professori Elissa Epel arvelee Timessä, että juomien sisältämät erittäin suuret, vain sekunneissa nauttimamme sokerimäärät ovat myrkkyä aineenvaihdunnallemme.
Keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetuista kevytjuomista tutkijat eivät löytäneet vastaavaa vaikutusta. Myös puhdas hedelmämehu oli turvallista.


Sokerin vaaroista on kiistelty pitkään. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että keinotekoiset makeutusaineet ovat sokeriakin vaarallisempia. Osa tutkijoista viittaa kintaalla tällaisiin tuloksiin.

Jaa juttu