lauantai 28. marraskuuta 2015

MUISTI

Voi voi olla riski muistille

Lauantai 28.11.2015 klo 08.22
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio voi olla muistin kannalta riskitekijä.

(MOSTPHOTOS)

Ruokavalion rasvakoostumus ja riskigeenit voivat tuoreen suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttaa Alzheimerin taudin kehittymiseen ja etenemiseen.
Filosofian maisteri Mari Takalon väitöskirja valaisee geneettisten ja ravintoperäisten tekijöiden merkitystä Alzheimerin taudin kehittymisessä. Takalo väittelee aiheesta 4.12. Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.
Tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävällä ruokavaliolla voi olla yhteys muistin ja oppimisen heikentymiseen. Tällainen ruokavalio saattaa siis altistaa Alzheimerin taudille tai muille tietynlaisille hermorappeumasairauksille.
Kovat rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä rasvoja. Niitä on muun muassa voissa, useimmissa juustoissa ja lihavalmisteissa. Myös kookosrasvassa on tyydyttynyttä rasvaa.
Väitöstutkimuksessa perehdyttiin myös kalaöljyn sekä eräiden muiden hyödyllisiksi arveltujen ravintoaineiden vaikutuksiin Alzheimerin tautiin. Tulosten perusteella ravinnon kalaöljyllä ja joillakin muillakin ravintoaineilla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia Alzheimerin taudissa.
Ravinnon rasvasisällöllä voi kaiken kaikkiaan olla merkitystä Alzheimerin taudin riskin, etenemisen ja oireiden kannalta.
Uutta toivoa lääkkeestä
Lisäksi tutkimuksessa saatiin uutta tietoa Alzheimerin tautiin liittyvän geneettisen riskitekijän, ubikiliini-1:n, solubiologisista mekanismeista ja yhteydestä taudissa keskeiseen BACE1-entsyymiin. Tutkimuksessa havaittiin, että ubikiliini-1-proteiinin ilmentyminen väheni ihmisen aivonäytteissä taudin edetessä.
Jatkotutkimukset osoittavat, voidaanko ubikiliini-1:tä mahdollisesti tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi lääkehoidon kohteena Alzheimerin taudissa.
Alzheimerin tauti on monitekijäinen sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttaa joukko geneettisiä sekä ympäristötekijöihin ja elämäntapoihin liittyviä riskitekijöitä. Toistaiseksi on kokonaisuudessaan varsin vähän tietoa siitä, miten ja mitkä kaikki tekijät vaikuttavat Alzheimerin taudin kehittymiseen ja etenemiseen.
HELJÄ SALONEN
helja.salonen@ilmedia.fi