12 saker du inte visste om pass
Hur uppstod det? Hur ser det ut i framtiden? Och vad betyder färgen?
Här är tolv saker du inte visste om ditt vanliga svenska pass.
Publicerad 15 apr 2016 09.00
1 av 12
1. Papperspassens dagar är räknade
Snart kan ångesten över att glömma passet när du ska resa vara över. I Storbritannien håller man på att utveckla ett sätt att ha passen i mobilen.
Alla dina uppgifter, tillsammans med dina biometriska mått och fingeravtryck, ska finnas i en molntjänst. När du kommer till den automatiska passkontrollen, tar du fram din mobil, klickar på appen och låter en skanner läsa av din personliga kod. Sedan avläses ditt ansikte och dina fingeravtryck och kontrollen avgör om du är rätt person eller inte. Fördelarna med systemet är många. Inte minst blir det mycket svårt att stjäla ett pass på det vis som oftast sker i dag.
Storbritannien är inte först med att intressera sig för digitala pass. Redan förra året meddelande regeringarna i Australien och Nya Zeeland att man ville testa ett elektroniskt system för resenärer mellan länderna. Men det finns också anledning till viss oro om de nya passen blir verklighet. Dels ger det nya möjligheter för stater att kartlägga var du har varit, dels är konsekvenserna av en identitetsstöld enorma. Passet räknas ju som det yppersta beviset på att du är den du påstår dig vara. Tanken på att en hackare skulle kunna ta sig in i systemet och ändra uppgifter eller helt enkelt ta över din identitet kan få de flesta att tveka inför innovationen.