Kuka tulee pönttöösi asumaan? Ohjeet linnunpöntön tekoon
Keskiviikko 30.4.2014 klo 19.27
Radion Luontoillasta tuttu Juha Laaksonen tietää hyvin omasta kokemuksestaan, että parhainkaan pönttö ei aina kelpaa linnuille. Vaikka pönttö olisi kuinka hieno ja oikeaoppisesti tehty, lintu valitseekin asunnokseen sen toisen, ihmisen silmissä surkeamman tönön.
- Ihminen ei voi täysin ymmärtää linnun mielihaluja, Laaksonen tietää.
Linnunpönttö kannattaa kuitenkin rakentaa, koska sen asukkaiden menoa omassa pihapiirissä on mukava seurata.
Lintujen kesässä ehtii tapahtua paljon. Pönttöön munitaan, poikaset kuoriutuvat ja ne aloittavat lentoharjoitukset. Kesän lopussa ne ovat jo itsenäisiä lentäjämestareita.
Aivan pöntön lähelle ei kuitenkaan kannata mennä, etteivät linnut säikähtäisi ja jättäisi pieniä, lentokyvyttömiä lintuja ilman suojaa ja huolenpitoa.
Kaikille turvallinen tapa seurata pöntön elämää on esimerkiksi jakaa päivystysvuorot ja laskea, kuinka monta kertaa emo käy ruokkimassa poikasensa yhden päivän aikana. Lentojen lukumäärä voi yllättää lapset ja aikuiset.
Pöntön asukkaista on myös hyötyä. Pihapiirin pöllö pitää kurissa myyriä, tintit hävittävät kesän korvalla puutarhan tuhohyönteisten toukkia ja siepot nappaavat vertaimeviä ötököitä keskikesällä.
Tarkka ohjeistus linnunpöntön rakentamiseen luettavissa 7.5. ilmestyvästä Kesämökki-extrasta, jota myydään kaikissa Iltalehden myyntipisteissä yhdessä Iltalehden kanssa hintaan 2,90 euroa plus päivän Iltalehden hinta.