torstai 28. huhtikuuta 2016

7 niksiä, joiden avulla unohtelet vähemmän

Keskiviikko 23.3.2016 klo 15.58
Onko muistisi kuin seula? Prevention-lehti neuvoo keinoja, joilla sitä voi paikata.
Muistia voi treenata tehokkaammaksi.
Muistia voi treenata tehokkaammaksi. (MOSTPHOTOS)
Noin kolmannes ikääntymisen vaikutuksista on kiinni perintötekijöistä, elintavat määräävät loput. Näin väittää aivotutkija Gary Small arvostetusta UCLA-yliopistosta. Hänen mukaansa järkevä ruokavalio ja säännöllinen liikunta tekevät hyvää muistille. Terveellisten elintapojen lisäksi muistia voi tehostaa erilaisilla tekniikoilla. Prevention kertoo, että nämä niksit voivat tehota jopa viikossa. Ja sinnikkäästi harjoitettuna ne voivat jopa suojata aivoja iän vaikutuksilta.
1. Pysyvät paikat tavaroille
Käytä kymmenen minuuttia siihen, että etsit päivittäin käyttämillesi tavaroille pysyvän säilytyspaikan. Päätä, missä avainten, puhelimen, lompakon ja käsilaukun kuuluu olla, ja laite ne jatkossa aina noille paikoille. Näin karsit niiden etsimisestä aiheutuvaa stressiä, ja vähennät muistin kuormittumista.
2. Visualisoi nimet
Seuraavan kerran kun esittäydyt jollekulle uudelle ihmiselle, kokeile Smallin suosittelemaa tekniikkaa. Sen avulla toisen nimen pitäisi jäädä paremmin mieleen. Keskity tilanteeseen ja yritä olla kiinnittämättä huomiota ympäristön häiriötekijöihin. Yleensä juuri ne sotkevat ajatuksia niin paljon, ettei nimi painu muistiin. Pyri muodostamaan mieleesi selkeä kuva, joka liittyy nimeen. Visuaalisen vihjeen avulla nimi on helpompi muistaa. Jos uuden henkilön nimi on vaikkapa Minttu, kuvittele hänet syömään minttupastilleja. Se auttaa aivoja painamaan nimen pitkäkestoiseen muistiin.
3. Assosioi!
Kun ajatus lyö tyhjää, etkä saa mieleesi faktaa jonka varmasti tiedät, mieti mitä kaikkea siihen liitätkään. Assosiaatioista voi olla apua. Jos esimerkiksi jonkin näyttelijän nimi ei putkahda päähän, mieti missä elokuvissa olet hänet nähnyt ja ketä muita niissä on esiintynyt. Muistot eivät ole yksittäisiä välähdyksiä, vaan niillä on naapureita. Jokin niistä voi tuoda mieleen sen tiedon, jota yritit palauttaa päähäsi.
4. Luo tarinoita
Jos asioita on pitkä lista muistettavana, voi niiden mieleen painamista helpottaa kehittämällä tarinan, jossa muistettavat esiintyvät mahdollisimman visuaalisessa muodossa. Small antaa esimerkiksi tilanteen, jossa pitää ostaa kananmunia ja postimerkkejä sekä hakea pyykit pesulasta.
- Kuvittelen itseni pitelemässä suurta kananmunaa, jossa on postimerkki. Muna lipeää kädestä ja hajoaa housuilleni, joten minun on pakko mennä pesulaan, hän kuvailee. Tällaisen tarinan pitäisi painaa lista paremmin muistiin. Mitä luovemmin laatija mielikuvitustaan käyttää, sen parempi.
5. Älyä puhelimesta
Puhelimiin on saatavilla monenlaisia pelejä, jotka auttavat pitämään aivot vireämpinä. Pelien on muun muassa havaittu parantavan keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä. Strategiapelit auttavat kehittämään muistia niin, että se toimii paremmin arkisissa tilanteissa.
6. Kokeile muistitreeniä
Yritä painaa tarkkaan mieleesi kaikki yksityiskohdat vaatteesta, joka on vaikkapa puolisosi, lapsesi tai työkaverisi päällä. Kiinnitä huomiota väriin, materiaaliin, leikkaukseen ja muihin yksityiskohtiin, ja kirjaa niistä ainakin neljä ylös. Yritä illalla muistella, mitkä nämä neljä olivat ja tarkista muistiinpanoista, miten hyvin onnistuit.
7. Haasta itseäsi
Tarjoa aivoillesi lisähaasteita! Kulje töihin eri reittiä kuin tavallisesti, laita rannekello ylösalaisin tai harjaa hampaat heikommalla kädelläsi. Kaikki, mikä vaatii jatkuvaa aivotyötä, on niille hyväksi.

MARIANNE ZITTING