tiistai 13. joulukuuta 2016

6 tapaa, joilla magnesium tukee terveyttä

Tiistai 13.12.2016 klo 13.09

  

Magnesium on keskeinen kivennäisaine yli 300 aineenvaihdunnan tapahtumalle. Medical Daily listasi, minkälaisia terveyshyötyjä magnesiumilla on tutkimuksissa todettu.
  • Kiinalaistutkimuksen mukaan magnesium voi vähentää sydänsairauksien, aivohalvauksen ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.
  • Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että magnesium voi ehkäistä masennusta ja migreeniä ja auttaa PMS-oireisiin.
  • Varsinainen magnesiumin puutostila on kuitenkin terveellä ihmisellä tuntematon asia.

(MOSTPHOTOS)
Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan ravinnosta saatu magnesium voi vähentää sydänsairauksien, aivohalvauksen ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Eniten magnesiumia saavilla oli tutkimuksen perusteella 10 prosenttia pienempi sydänsairauksien, 12 prosenttia pienempi aivohalvauksen ja 26 prosenttia pienempi kakkostyypin diabeteksen riski kuin vähiten magnesiumia nauttivilla. Lisäksi niillä, jotka ottivat lisänä 100 mg magnesiumia päivässä, saattoi aivohalvauksen riski laskea 7 ja kakkostyypin diabeteksen riski 19 prosenttia. Tämän perusteella magnesiumin runsaalla saannilla on tärkeä merkitys yleisterveydellemme.
Tutkijat tähdentävät, ettei muiden biologisten tai elintapoihin liittyvien tekijöiden poissulkeminen ollut mahdollista, vaan nekin ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Magnesiumin ja sydänterveyden välinen yhteys on kuitenkin löydetty myös toisessa tutkimuksessa.
Magnesium voi lisäksi torjua masennusta, migreeniä ja PMS-oireita.
Tutkimuksessa, johon osallistui yli 8 800 ihmistä, todetaan, että magnesiumin vähäisellä saannilla ja masennuksella on merkittävä yhteys. Masennuksen riski alle 65-vuotiailla, joiden magnesiumtasot olivat alhaiset, oli 22 prosenttia suurempi.
Joidenkin tutkimusten mukaan magnesium voi ehkäistä migreeniä ja jopa auttaa sen hoidossa.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Kuukautisia edeltävistä oireista kärsivät voivat myös saada helpotusta magnesiumista. Obstetrics and Gynecology -lehdessä julkaistiin pieni tutkimus, johon osallistui 32 naista. Tulosten mukaan magnesiumlisä voi toimia tehokkaasti mielialanvaihteluihin liittyviin, kuukautisia edeltäviin oireisiin.
Puutostila harvinainen
Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 milligrammaa.
Ravinnosta johtuva magnesiumin puutostila on Terveyskirjaston mukaan terveellä ihmisellä käytännössä tuntematon asia.
Magnesiumin puutosta voi sen sijaan ilmetä esimerkiksi suoliston imeytymishäiriön, kuten vaikean keliakian, yhteydessä, tai kun sen poistuminen elimistöstä lisääntyy esimerkiksi nesteenpoistolääkityksen aikana, pitkään jatkuneen alkoholinkäytön seurauksena tai diabeetikolla, kun virtsaneritys on runsasta huonon sokeritasapainon vuoksi.
Liiallinen magnesiumin määrä on myös hyvin harvinaista. Terveellä ihmisellä magnesiumia ei kerry elimistöön liikaa ravinnon tai suun kautta otettujen magnesiumlisien yhteydessä.
Lähteet: Medical Daily, Terveyskirjasto
PIPSA PARKKINEN