torstai 22. joulukuuta 2016

Miksi jouluna syö helposti liikaa?

Perjantai 23.12.2016 klo 06.30

  

Jouluruokaa syödään pitkään ja hartaasti, usein jopa ähkyyn asti. Miksi näin?
  • Mitä useampaa lajia on tarjolla sitä hempommin syö liikaa.
  • Ähkyn voi välttää pysymällä kohtuudessa, syömällä hitaasti, rauhallisesti ja kunnolla pureskellen.
  • Ruokalevon sijaan kannattaa lähteä kävelylenkille.
Ähkyn voi välttää syömällä hitaasti, nauttimalla tuoksuista ja tunnustelemalla, milloin on kylläinen.
Ähkyn voi välttää syömällä hitaasti, nauttimalla tuoksuista ja tunnustelemalla, milloin on kylläinen. (MOSTPHOTOS)
Miksi jouluruokaa tulee helposti syötyä liikaa?
- Ihminen on "suunniteltu" niin, että mitä useampaa lajia on tarjolla sitä helpommin syö liikaa. Ominaisuus on perua metsästäjä-keräilijäajalta, jolloin ravintoaineiden saannin turvaamiseksi oli järkevää maistella monipuolisesti kaikkea, kertoo ravitsemusterapeutti Leija-Lotta KalaojaMehiläisestä.
- Syy voi olla myös psykologinen. Mielessä voi olla ajatus, että runsaasta valikoimasta täytyy syödä reilusti ja kaikkea, kun "tätä saa vain kerran vuodessa".
Miten välttää ähky jouluruokailussa?
- Pysy kohtuudessa. Kaikkea ei kannata tarjoilla samalla kertaa. Syö vaikkapa aattona kinkkua, joulupäivänä kalkkunaa ja Tapanina kaloja. Herkkujakin voisi olla vain yhtä lajia kerrallaan. Voi myös päättää ottaa vain yhden lautasellisen pääruokia ja järjellisen annoksen herkkuja. Salaattia kannattaa tehdä jouluksikin, Kalaoja sanoo.
- Oman mielen kanssa voi myös käydä keskustelua. Muistuta itsellesi, ettei kaikkea tarvitse ahnehtia kerralla. Syö hitaasti, nauti tuoksuista ja tunnustele, milloin olet kylläinen.
Miten välttää vatsan turvotusta juhla-ajan keskellä?
- Syö kohtuudella - hitaasti, rauhallisesti ja kunnolla pureskellen. Jos vatsa on herkkä, kannattaa ehkä välttää pahimpia turvottajia ja vatsanväänteiden aiheuttajia, kuten runsasta vehnää, luumuja, sekahedelmiä ja rosollia.
- Kinkku, kalat, kalkkuna, riisipuuro laktoosittomaan maitoon ja porkkanalaatikko ovat esimerkkejä herkkävatsaisillekin paremmin sopivista jouluruoista.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Miksi jouluruokailun jälkeen monilla myös närästää? Miten sitä voi ehkäistä?
- Närästystä aiheuttavat tyypillisesti liian suuret annoskoot ja tietyt ruoka-aineet, kuten alkoholi, suklaa, piparminttu, sipuli, sitrukset, käristetyt, hyvin mausteiset ja rasvaiset ruoat.
- Närästyksen välttää parhaiten syömällä kohtuullisesti ja rauhallisesti sekä jättämällä pois itselle kaikkein pahimpia ruoka-aineita. Ruokailun jälkeen ei kannata kumarrella eikä käydä heti makuuasentoon. Myös kiristävät vaatteet pahentavat närästystä. Ruokalevon sijaan kannattaa kokeilla vaikkapa rauhallista kävelylenkkiä. Satunnaisesti närästystä voi lääkitä apteekin käsikauppalääkkeillä.
Uskaltaako jouluna ”antaa mennä” syömisen suhteen? Kuinka nopeasti herkuttelu näkyy elimistössä?
- Nyrkkisääntö on, että sillä, mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä ei ole väliä, vaan sillä, mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä. Toki joulusyöminen voi kerryttää muutaman kilon lähinnä nestettä, mutta ne poistuvat, kun siirtyy takaisin normaaliin syömiseen, toteaa ravitsemusterapeutti Leija-Lotta Kalaoja.
- Jos sairastaa jotakin pitkäaikaissairautta, tilanne on yksilöllinen. Kolesteroli ei muutamassa päivässä hetkahda, mutta esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa sairastavan on syytä miettiä suolan määrää myös pyhinä. Insuliinihoitoisen diabeetikon pitää muistaa laskea jouluruoan hiilihydraatit ja pistää niiden mukaan. Keliakiaa sairastavan täytyy huolehtia gluteenittomuudesta joulunakin.
- Kysy tarvittaessa lisäneuvoja omalta lääkäriltäsi tai muilta terveydenhuollon ammattilaisilta.