tiistai 13. joulukuuta 2016

Superbakteereita yhä enemmän - nykyisellä kehityksellä jopa 10 miljoonia kuolemia vuonna 2050

Lauantai 10.12.2016 klo 13.55

  

Superbakteerit aiheuttavat arviolta tällä hetkellä 700 000 kuolemaa maailmanlaajuisesti. Monet kansainväliset järjestöt ovat huolissaan tilanteesta.

(MOSTPHOTOS)
Kun superbakteerien aiheuttamia kuolemia vertaa keskenään esimerkiksi liikennekuolemiin, tilanne on superbakteerien kannalta synkkä.
- Tällä hetkellä 700 000 ihmistä kuolee maailmanlaajuisesti superbakteerien vuoksi, mutta tämä on arvio. Vuonna 2050 luku noussee 10 miljoonaan, jos nykyinen kehitys jatkuu. EU:ssa 25 000 henkilön arvioidaan menehtyvän antibioottiresistentin bakteerin takia, sanoo bakteeriopin professori Jaana Vuopio Turun yliopistosta.
Monet kansainväliset järjestöt, kuten WHO ja myös eläinterveysvirastot pitävät superbakteereita isona ongelmana. Asia on näkyvästi esillä kansainvälisesti.
- Superbakteerit olivat esillä viime syyskuussa YK:n kokouksessa, sitä ennen vain kolmea terveysuhkaa on käsitelty aiemmin. Ongelmasta on annettu myös julkilausuma
Vuopion mukaan aiheesta löytyy painavia raportteja, kuten yksi Ison-Britannian hallituksen joulukuussa 2014 teettämä. Siinä ongelma esitetään selkeästi.
Myös vuonna 2013 Maailman talousfoorumi nosti superbakteerit kymmenen globaalin ongelman joukkoon. WHO on alkanut velvoittaa maita ottamaan käyttöön torjuntaohjelmia. Mutta maailmassa on 
paljon maita, joissa ei edes tiedetä tästä ongelmasta.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

- EU-alueen tilanne tunnetaan hyvin, ja seurantajärjestelmät toimivat. Täällä on laboratorioverkko, sairaalatutka, torjuntaohjelmia. Tiedetään, mitä tehdään, jos sairaalaan tulee henkilö, jolla on hyvin resistentti bakteeri.
Mutkikkaaksi taistelun superbakteereja vastaan tekee se, että ihmisten ja eläinkäytössä olevien antibioottien käyttö heijastuu myös ympäristöön.
- Jätevesi, jossa on resistenttejä bakteereja tai antibioottijäämiä, kuormittaa systeemiä myös niin, että saastunut ympäristö luo resistenttejä bakteereja.
Suomalaiset ovat Vuopion mukaan valveutuneita, koska tietoa on tarjolla. Osan on kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi antibiootteja ei kannata käyttää, jos niitä on käyttänyt ennen. Lääkäriltä kannattaakin tivata, ovatko antibiootit aiheellisia.
Lue koko juttu Plussasta
Lue koko juttu superbakteereista Iltalehden Plus-palvelusta. Tutustu samalla Iltalehden Plus-palveluun, joka on kiehtova kattaus tietoa, tunnetta ja tositarinoita.
IL PLUS, Tutustu Plussaan
TEKSTI JENNA MENDEZ KUVAT MOSTPHOTOS