maanantai 17. huhtikuuta 2017

Näin tuplaat muistisi - puoli tuntia treeniä päivässä

Perjantai 10.3.2017 klo 11.49
Tuore tutkimus todistaa, että aivojen välisiä yhteyksiä ja siten omaa muistia voi parantaa säännöllisen muistiharjoittelun avulla.

Haluatko parantaa muistiasi? Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan muistia voi parantaa merkittävästi muistitreenin avulla.
Tutkimukseen osallistuneet tutkitut harjoittelivat muistitekniikoita päivittäin puoli tuntia 40 päivän ajan. Aloittaessaan kokeen tutkitut pystyivät tavallisesti muistamaan 26 sanaa 72 sanan listalta, mutta harjoitusten myötä he kykenivät muistamaan jopa 62 sanaa. Käytännössä tutkittujen muistikyky vähintäänkin tuplaantui harjoittelun myötä.
Magneettiset aivokuvat todensivat, että tutkittujen aivojen toiminnassa näkyi muutoksia. Muutokset olivat myös pitkäaikaisia. Vaikka koehenkilöt eivät enää tehneet muistitreeniä, muisti oli vahva jopa neljän kuukauden kuluttua treenijakson päättymisestä.
Tutkimukset tehtiin 23:lle muistimestarille sekä tavallisille verrokeille, joiden terveys ja älyllisyys olivat vastaavia muistimestareiden kanssa. Muistimestarit olivat ottaneet osaa muistimestaruuskilpailuihin. Tutkimus pohjautui tutkijoiden aiempiin oletuksiin, joiden mukaan muistimestareiden aivoissa uskottiin olevan jotakin erityistä. Tutkijoiden mukaan kouliintunut muistimestari pystyy nimittäin muistamaan viidessä minuutissa listalta jopa 500 numeroa tai sata sanaa.
Tutkimuksen aivokuvaukset osoittivat, että muistimestareiden aivot eivät poikenneet rakenteellisesti tavallisten verrokeiden aivoista. Muistimestareilla oli kuitenkin 25 hermoverkkoyhteyttä eri aivoalueiden välillä enemmän kuin tavallisilla verrokeilla. Tämä osoittaa, että muistimestarien taidot ovat pitkän harjoittelun tulosta eivätkä synnynnäisiä.
- Harjoittelun jälkeen suorituskyky muistitesteissä parani huomattavasti. Harjoittelun myötä aivojen yhteyksissä voi havaita samankaltaisuutta verrattuna muistamisen superyksilöiden aivoyhteyksiin, sanoo apulaisprofessori Martin Dresler Radboudin yliopistosta tiedotteessa .
Seuraavaan kokeeseen osallistui 51 tutkittua. Tutkijat selvittivät, kuinka harjoittelu muuttaa aivoja ja muistamista.
Tutkitut jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä muistia ei treenattu. Toisessa ryhmässä tutkitut käyttivät eräänlaista muistipeliä lyhytkestoisen muistin harjoittamiseen. Kolmannessa ryhmässä tutkitut pyrkivät muistamaan asioita painamalla ne mieleen paikkojen avulla.
Lyhytkestoista muistia treenanneet tutkitut muistivat keskimäärin 11 sanaa enemmän kuin ennen harjoittelua, ja muistitreenit skipanneet vain seitsemän.
Paikkojen avulla muistiaan treenanneet pärjäsivät parhaiten. He muistivat keskimäärin 35 sanaa enemmän kuin ennen harjoittelua, ja tulokset näkyivät vielä neljänkin kuukauden tauon jälkeen. Silloin he muistivat 22 sanaa enemmän kuin ennen kokeen tekemistä.
Tutkimus julkaistiin Neuron-tiedejulkaisussa.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@iltalehti.fi
KUVAT: MOSTPHOTOS