tiistai 11. huhtikuuta 2017

Runsaskuituinen ruokavalio voi suojata tyypin 2 diabetekselta

Tiistai 11.4.2017 klo 20.03
Runsaskuituinen ruokavalio lisää indolipropionihapon määrää seerumissa. Happo on suolistobakteerien aineenvaihduntatuote, joka tuoreen tutkimuksen mukaan suojaa tyypin 2 diabetekselta.

  • Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti indolipropionihapon pitoisuutta seerumissa.
  • Indolipropionohapon suuremman määrän myötä haiman beetasolujen insuliinineritys näytti säilyvän parempana, mikä voi selittää sen suojaavaa vaikutusta.

Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti indolipropionihapon pitoisuutta seerumissa.
Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti indolipropionihapon pitoisuutta seerumissa. (ILKKA LAITINEN)
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä. Yhteistyökumppaneina oli laaja joukko suomalaisia ja ruotsalaisia asiantuntijoita.
Tutkimuksessa verrattiin kahta ryhmää, jotka osallistuivat laajempaan Diabeteksen ehkäisytutkimukseen (DPS). Kaikilla oli tutkimuksen alkaessa liikapainoa ja heikentynyt glukoosinsieto. 15 vuoden seurannan aikana osa sairastui tyypin 2 diabetekseen, osa ei.
Näiden ryhmien välisiä eroja selvitettiin kohdentamattomalla metabolomiikka-analyysillä. Suurimmat erot tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden ja sairastumattomien aineenvaihduntaprofiileissa havaittiin indolipropionihapon ja tiettyjen rasva-aineenvaihdunnan tuotteiden pitoisuuksissa.
Runsaasti täysjyväviljaa
Seerumin korkea indolipropionihapon pitoisuus suojasi diabetekseen sairastumiselta. Indolipropionihappo on suolistobakteerien aineenvaihduntatuote.
Runsas täysjyväviljan ja ravintokuidun käyttö kasvatti sen pitoisuutta. Indolipropionohapon suuremman määrän myötä haiman beetasolujen insuliinineritys näytti säilyvän parempana, mikä voi selittää sen suojaavaa vaikutusta.
Indolipropionihapon yhteyttä diabetesriskiin selvitettiin myös kahdessa väestöpohjaisessa tutkimusaineistossa. Myös niissä se osoittautui diabetekselta suojaavaksi tekijäksi.
Välittää suojaavaa vaikutusta
Tutkimuksessa tunnistettiin myös useita uusia rasva-aineenvaihdunnan tuotteita, joiden suuri pitoisuus oli yhteydessä parempaan insuliiniherkkyyteen ja pienempään diabetesriskiin.
Näiden aineenvaihduntatuotteiden pitoisuus oli sitä suurempi, mitä vähemmän ruokavaliossa oli tyydyttynyttä rasvaa. Niiden, samoin kuin indolipropionihapon, suuri pitoisuus näytti suojaavan myös elimistön matala-asteiselta tulehdustilalta.
- Suolistobakteerien on muissakin tutkimuksissa havaittu vaikuttavan liikapainoisten sairastumisriskiin. Näiden tulosten valossa indolipropionihappo voi olla yksi tekijä, joka välittää ruokavalion ja suolistobakteerien suojaavaa vaikutusta, akatemiatutkija Kati Hanhineva toteaa.
Käyttökelpoisempi menetelmä
Koska suolistobakteerien suora määritys on työlästä, suolistobakteerien tuottamien aineenvaihdunnan välituotteiden määritys voi olla käyttökelpoisempi menetelmä selvittää suoliston bakteerien merkitystä esimerkiksi diabeteksen synnyssä.
DPS oli ensimmäinen satunnaistettu kontrolloitu elämäntapainterventiotutkimus, jossa osoitettiin, että tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä elämäntapamuutoksin henkilöillä, joilla on heikentynyt glukoosinsieto.
Tärkeimmät elämäntapamuutokset olivat painonpudotus, liikunnan lisääminen ja ruokavalion muuttaminen enemmän suositusten mukaiseksi esimerkiksi täysjyväviljan, hedelmien ja kasvisten käytön suhteen.