tiistai 11. huhtikuuta 2017

Syötkö lounaaksi salaattia? IL selvitti, millainen on paras annos!

Keskiviikko 5.4.2017 klo 08.22
Salaattibaari notkuu värikkäitä vihanneksia ja raikkaita hedelmiä. Ota talteen ravitsemusterapeutin vinkit, kuinka kasata lounassalaatista ravintorikas annos!
Osaatko sinä kasata ravintorikkaan lounassalaatin?
Osaatko sinä kasata ravintorikkaan lounassalaatin? (MOSTPHOTOS)

  • Kasviproteiini on hyvä vaihtoehto muun muassa rasvan laadun, kuitupitoisuuden ja kivennäispitoisuuden puolesta.
  • Juureksia kannattaa suosia, jos niitä on tarjolla.
  • Hyvät rasvat annokseen saa avokadosta, guacamolesta, siemenistä, pähkinöistä tai pelkästä öljylorauksesta.

Raikas salaattiateria on monen vaihtoehto raskaan lounaan sijaan.
Salaattilounasta kasattaessa esimerkiksi salaattibaarista on tärkeää huolehtia siitä, että lautaselle laskeutuu sopivassa suhteessa muun muassa proteiinia, hiilihydraatteja, rasvoja, väriä ja tietysti makua.
Kysyimme laillistetulta ravitsemusterapeutilta, TtM Leena Putkoselta, millaisista aineksista ihanteellinen lounassalaattiannos kannattaa koota.
- Esimerkiksi marinoituja kasviksia näkee Keski-Euroopan salaattitarjonnassa useammin kuin meillä. Myös Virosta voisi tässä ottaa mallia. Salaatteja tarjoavat kahvilat ja ravintolat voisivat käyttää mielikuvitusta reippaasti enemmän, Putkonen toivoo.
Onneksi salaattilounaan voi rakentaa myös itse, juuri oman maun mukaan. Ottamalla Putkosen ideoimasta annoksesta mallia, varmistat salaattilounaasi terveellisyyden ja ravintorikkauden.
Suosi kasviproteiinia
Putkosen mukaan salaattilounaan proteiinipitoisuuden saa varmistettua helposti ja maukkaasti kasviproteiineilla kuten pavuilla, linsseillä, tofulla, tempehillä tai esimerkiksi trendikkäillä nyhtökauralla tai härkiksellä.
Aina salaattilautaselta ei siis tarvitse löytyä raskaassa marinadissa haudutettua kanaa tai kinkkusuikaleita, jotta annos olisi täyttävä.
- Kasviproteiini on terveellisempi vaihtoehto muun muassa rasvan laadun, kuitupitoisuuden ja kivennäispitoisuuden puolesta. Eläinproteiineista terveellisimmästä päästä ovat kala ja kananmuna, Putkonen vinkkaa.
Annos: Noin kourallinen tai kukkurallinen kourallinen, jos kyseessä on papuja tai linssejä, jotka ovat vesi- ja kuitupitoisia, mutta vähärasvaisia.
Värikkäitä kasviksia
Värikkäillä ja raikkailla vihanneksilla lastattu lautanen on paitsi herkullista silmänruokaa, myös maukasta makusteltavaa.
- Kaalikasvit, kuten parsa- ja kukkakaali tai esimerkiksi ruusukaali ovat hyviä lisiä maunkin puolesta. Juureksia kannattaa suosia, jos niitä vain suinkin on tarjolla, Putkonen sanoo.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

Ravitsemusterapeutin mukaan salaatin olisi hyvä olla mahdollisimman tummanvihreää, mutta myös idut, kerä-, puna- ja lehtikaali ovat oivia vaihtoehtoja.
- Niissä on paremmat ravintoainepitoisuudet kuin esimerkiksi amerikansalaatissa, Putkonen selittää.
Annos: Noin 2-3 kukkurallista kourallista.
Hyviä rasvoja
Moni miettii salaattilounasta kootessaan tuleeko annokseen tarpeeksi makua.
Helppo keino saada salaattiannokseen hieman enemmän vivahteita, on lisätä siihen hyviä rasvoja.
- Öljy- tai majoneesipohjainen salaatinkastike on aivan hyvä. Hyvät rasvat annokseen saa myös avokadosta, guacamolesta, siemenistä, pähkinöistä tai pelkästä öljylorauksesta. Rasva antaa makua, mikä on hyvä juttu!
Annos: Loraus öljyä tai vähän reilummin salaatinkastiketta. Muutama ruokalusikallinen siemeniä, pähkinöitä, avokadoa tai guacamolea.
Lisukkeeksi täysjyvää
Lounassalaatin kyljessä on mukava syödä myös jotain lisuketta.
Terveellisin vaihtoehto on täysjyvä, joko salaattiin sekoitettuna tai leipänä.
Annos: Leipää siivu tai kaksi, riippuen syöjän energiantarpeesta, leivän koosta sekä nälästä. Lisuketta noin kukkurallinen kourallinen.