maanantai 17. huhtikuuta 2017

Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa


Ei ole sama, minkä pankin asiakas olet. Taloussanomien vertailusta ilmenee, että halvimman ja kalleimman pankin ero voi olla satoja ja jopa yli tuhat euroa vuodessa.
Pankkia vaihtamalla voi säästä enimmillään jopa tuhat euroa vuodessa, Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämästä vertailusta selviää.

Kokonaisasiakkuusvertailussa selvitetään pankkien palvelujen hintoja neljän esimerkin avulla.

Halvimman ja kalleimman pankin hintaero on 1 037 euroa vuodessa esimerkkiparilla, jolla on 35 000 euron asuntolaina sijoitusasunnostaan ja 25 000 euron säästöt. Pankkien hinnat ovat lähestyneet toisiaan, sillä ero on nyt 157 euroa pienempi kuin syksyllä.

Vertailun toisella parilla on 100 000 euron asuntolaina. Se voi säästää 446 euroa valitsemalla itselleen edullisimman pankin.

Kaksi muuta esimerkkiasiakasta asuu yksin. Heistä asuntovelkaiselle vertailu voi tuottaa 379 hyödyn. Velattoman vuokralaisen asiakkuuden hinta vaihtelee 15 euroa pankista riippuen.

Vertailussa tarkastellaan pankkiasioinnin, lainojen, luottokortin sekä sijoitusten ja säästöjen kuluja ja tuottoja. Asiakkuuden kokonaishinta on laskettu yhdistämällä kulut ja tuotot.

Taloustilanteen elpyminen kiihdyttää asuntokauppaa. Pankeista kerrottiin äskettäin, että asuntolainatarjouksia on pyydetty 20–50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kova kysyntä lisää kilpailua ja painaa marginaaleja.

Nyt myös vanhaa lainaa maksavien on järkevää tarkistaa kulunsa ja tarvittaessa kilpailuttaa velkansa uudelleen.

Lainamarginaalit ovat asiakaskohtaisia. Hyvä asiakas saa luottoa halvemmalla kuin muut.

Asuntovelattomalle S-Pankki on halvin

Esimerkkitapauksista vuokralla asuvan sinkkunaisen kokonaisasioinnin vuosihinta on noussut syksystä keskimäärin 13 euroa 160 euroon. Sinkun luottokorttikustannus on noussut kuudella eurolla, ja hänelle jää enää vain viitisen euroa säästöön.

Kuten alla olevasta taulukosta ilmenee, halvin pankki hänelle on S-Pankki, jossa kokonaisasiointi maksaa 93 euroa vuodessa. Ero kalleimpaan pankkiin eli Handelsbankeniin on 182 euroa.

Nuoren esimerkkinaisen asiakkuus on melko pelkistettyä, ja Handelsbankenissa sekä pankkiasiointi että luottokortti maksavat selvästi enemmän kuin muissa pankeissa.

Handelsbanken on sinkulle kallein luottokortin vuoksi

Asuntovelkaisen 30-vuotiaan sinkun pankkiasiointi on syksyn jälkeen halventunut keskimäärin 11 euroa 9 362 euroon.

Pääosa asiointikustannuksista tulee 85 000 euron asuntolainan hoitomenoista. Asuntolainan marginaali vaihtelee pankeittain 0,90 prosentista 1,20 prosenttiin. Keskimäärin lainanhoitomenot ovat suurentuneet kolme euroa.

Esimerkin sinkkumies saisi lainansa halvimmalla Danske Bankista. Eniten laina maksaisi S-Pankissa. Lainakustannusten ero on 356 euroa vuodessa. Edullisimman lainansa takia Danske on sinkulle halvin pankki.

S-Pankki on hänelle toiseksi kallein. Kallein on Handelsbanken, jonka tarjoama asuntolaina oli keskimääräistä hintavampi ja luottokortti vertailun arvokkain.

Velkainen pari hyötyi marginaalien laskusta

Kokonaisasiakkuus on vuodessa halventunut eniten kolmikymppisellä parilla, jolla on 100 000 euron asuntolaina ja 5 000 euroa säästöjä. Pariskunnan asiakkuuden vuosihinta oli supistunut keskimäärin 49 euroa.

Asuntolainakulut ovat nyt keskimäärin 52 euroa pienemmät kuin lokakuussa. Niitä painaa marginaalien lasku. Alin marginaali on 0,75 ja suurin 1,20 prosenttia.

Parille edullisin pankki on S-Pankki halvimman asuntolainan ansiosta. Kallein on Nooa Säästöpankki. Siellä asuntolainan hinta oli sama kuin vertailun pankkien keskihinta, mutta säästöt tuottivat selvästi vähemmän kuin muissa pankeissa.

Sijoittajaparille Handelsbanken on edullisin

Viisikymppisen parin asiakkuuden hinta on pysynyt keskimäärin ennallaan. Pankkien edullisuusjärjestys on kuitenkin muuttunut syksystä.

Kun syksyllä Nordea oli parille edullisin pankki, nyt se on Handelsbanken, joka on kahdelle muulle kokonaisasiakkuusvertailun esimerkille kallein.

Kyseinen pari asuu velattomassa omistusasunnossa, mutta sillä on sijoitusasunnostaan velkaa 35 000 euroa. Melko pieni lainamäärä näkyy marginaaleissa. Missään pankissa se ei painunut alle 0,85 prosentin. Korkeimmillaan marginaali on 1,20 prosenttia.

Puolisoista toisella on vertailun eniten säästöjä. Handelsbankenissa ne tuottavat 1 425 euroa, mutta Helsingin OP:ssä vain 44 euroa.