tiistai 11. huhtikuuta 2017

Välty flunssalta ennen kesää - lue harvoin sairastavien vinkit

Lauantai 14.5.2016 klo 12.25
Ilmat ovat taas viilenemään päin. Vältä se viimeinen kevätflunssa näin kesän korvilla.

(MOSTPHOTOS)
Loppukevään kelit ovat petollisia ja flunssaakin on vielä liikkeellä. Mitäpä jos yrittäisit tosissasi selvitä kesään asti saamatta sitä viimeistä kevätflunssaa? Prevention.com kertoo harvoin sairastavien ihmisten konstit terveenä pysymiseen. Osa ovat sinulle ehkä jo tuttujakin. Nyt jos koskaan vinkit on aika ottaa käytäntöön.
1. "Muista C-vitamiini"
Vaikka tieteelliset näytöt eivät ole vielä kovin hääppöiset, moni harvoin sairastava vannoo C-vitamiinin nimeen.
- Aina, kun minulla on tunne, että olen tulossa kipeäksi, otan neljästi päivässä C-vitamiinia eli yhteensä 2000 milligrammaa, kertoo terveenä vuodesta toiseen puuskuttava Grass Valley.
Valley väittää saaneensa vain muutaman flunssan 15 vuoden aikana keinonsa vuoksi.
2. "Nuku paljon"
Myös harvoin sairastava Amelia Narcisi puolestaan kertoo nukkuvansa aina kahdeksasta kymmeneen tuntia pysyäkseen terveenä.
Myös monet uniasiantuntijat uskovat, että pitkät yöunet ovat hyvän vastustuskyvyn avain. Tutkimusten mukaan viidestä kuuteen tuntia vuorokaudessa nukkuvat ihmiset sairastavat muita 30 prosenttia todennäköisemmin. Yli seitsemän tuntia vuorokaudessa nukkuneiden sairastumisriski väheni heihin nähden jo 17 prosenttia.
3. "Ole positiivinen"
Tolkuta itsellesi ja muille, että et sairasta. Ja usko siihen.
- Kun ihmiset ympärilläni valittavat flunssistaan, minä aina sanon, että sairastan harvoin. Ja niin siinä käy. Se on uskomaton voima, sanoo sairaanhoitaja Elisa Lowe.
4. "Taltuta stressi"
Stressin on todettu heikentävän vastustuskykyä. Tavoite onkin pyrkiä hallitsemaan stressiä terveellä tavalla, neuvoo psykologi Kathy Gruver.
- Teen paljon töitä taistellakseni stressiä vastaan muun muassa tanssimalla, meditoimalla päivittäin, ajattelemalla ja visualisoimalla.
5. "Huolehdi käsihygieniasta"
Sairaalassa työskentelevä Dan Collins pesee jatkuvasti käsiään. Ovienkahvojen ja hissinappuloiden koskemisessa hän on myös tarkkana ja käyttää esimerkiksi desinfioivia käsipyyhkeitä palatessaan yleisistä tiloista työpöytänsä ääreen.
- Jos silmäni kutiaa, en koskaan raavi sitä sormellani, vaan käytän kämmensyrjää. Sormenpäissä on enemmän bakteereita kuni kämmensyrjässä tai nyrkissä.
Hän myös pidättää hengitystä, kun joku on juuri aivastanut lähellä. Lisäksi hän syö sinkkiä, kun huomaa orastavan flunssan oireita. Sinkin tehokkuuden puolesta puhuvat myös tutkimukset.
6. "Treenaa useita kertoja viikossa"
Säännöllinen liikunta vahvistaa vastustuskykyä ja pienentää hengitystieinfektioihin sairastumisen riskiä, kertoo Journal of Sport and Health Science -tiedejulkaisun tutkimus.
- Minä ja mieheni treenaamme viikossa vähintään kolme kertaa. Olemme lisäksi koulutukseltamme personal trainereita. En sairasta, kuten monet muut kollegani toimistotyössäni, sanoo Julie Michener.
7. "Tee etätyötä"
Etätyössä on etunsa. Muutoksen huomasi Halper Gorini, joka vaihtoi konttorista etätöihin.
- Käyttäessäni julkisia kulkuvälineitä, kuten ahdasta metroa, olin säännöllisesti sairas luultavasti muun muassa ympäristön bakteerien takia. Nyt kun teen etätöitä, olen tuskin koskaan kipeä, hän arvelee.
8. "Opettele rauhoittumaan ensioireiden aikaan"
- Minulla ei ole ollut kunnon flunssaa varmaan 15 vuoteen. Se johtunee ennakoinnistani, sanoo Ken Montgomery.
Hänen vinkkinsä ovat selkeät. Kun huomaat flunssan olevan tulossa, skippaa salipäivä ja nuku enemmän kuin tavallisesti. Silloin huonovointisuus kestää vain yhden päivän ja olet taas terve.
- Luulen, että moni ihminen väittää sairaana olevansa terve, mikä vain pahentaa asiaa.