perjantai 8. huhtikuuta 2016

Aivoinfarktin oireet on hyvä tuntea, jotta osaa reagoida. Kuvituskuva.

Tunnetko aivoinfarktin ensimmäiset merkit? 5 kysymystä ja vastausta oireista

AIVOINFARKTI 
Aivoinfarktin oireet ilmaantuvat aina äkkiä. Tarkista tästä tavallisimmat merkit ja neljä muuta asiaa, jotka on hyvä tietää.

1. Mitkä ovat aivoinfarktin ensi merkit?

Oireet ilmaantuvat aina äkkiä. Tavallisimpia oireita ovat jommankumman puolen raajojen tunto- ja lihasheikkousoireet, suupielen roikkuminen, näköhäiriöt kuten kaksoiskuvien näkeminen, tasapainohäiriöt, huimaus ja puheen tuottamisen tai ymmärtämisen vaikeudet.

Tällaisia oireita poteva rupeaa ihmettelemään, että ”mitä minulle oikein tapahtuu – miksi toinen puoli kehostani tuntuu puutuuneelta”. Tai: ”En saakaan sanaa suustani, vaikka minun pitäisi sanoa jotain.”

2. Huomaanko aivoinfarktin oireet aina itse – ovatko ne niin selvät?

Useimmiten merkit ovat selvät, mutta joskus mukaan tulee jo alusta saakka niin sanottu neglect-oire. Se liittyy ilmaantuessaan kehon vasemman puolen käden ja jalan oireisiin.

Neglect tarkoittaa huomiotta jättämistä: aivoinfarktiin sairastunut ei silloin tunnista, että hänen vasemmalla puolellaan tapahtuu asioita – tai että hänen kropassaan on ylipäätään vasen puoli. Silloin sairastunut alkaa kävellessään esimerkiksi törmäillä vasemmalle puolelleen jääneisiin huonekaluihin.

3. Tuttuni meni oireiden ilmaannuttua yöpuulle ja toivoi, että outo olo menisi levossa ohi? Oliko se virhe?

Kyllä, vakava sellainen. Aivoinfarktiin ei liity kipuja, ja valitettavasti sairastunut ei aina ymmärrä, että jotain vaarallista on tapahtumassa. Jos saa aivoverenkiertohäiriöihin viittaavia oireita, ohimeneviäkin, pitää soittaa heti yleiseen hätänumeroon 112.

Jos pääsee sairaalaan noin tunnissa, tutkimukset ja hoito päästään aloittamaan riittävän ajoissa.

4. Tarina kertoo, että jos puhehäiriöitä saanut aivoinfarktipotilas soittaa 112:een, niin siellä kuvitellaan, että humalainen soittaa. Voiko näin oikeasti käydä?

Ensihoitohenkilöstö on koulutettu tunnistamaan aivoverenkiertohäiriöinen soittaja. Hätänumeroon vastaavilla on ohjeet esittää tiettyjä kysymyksiä, joilla yritetään selvittää, mistä on kyse. Soittajan olisi hyvä koettaa kertoa ainakin se, että ”tämä tuli ihan yhtäkkiä”. Jo se on hätäpäivystäjälle merkki mahdollisesta aivoinfarktista.

5. Mitä aivoinfarktissa tapahtuu?

Aivoinfarkti syntyy aivoverisuoneen juuttuneen verihyytymän seurauksena. Hyytymä on voinut saada alkunsa eteisvärinään sairastuneessa sydämessä, itse aivoverisuonessa tai esimerkiksi kaulavaltimossa.

Kun hyytymä tukkii aivoverisuonen, aivot eivät saa riittävästi happea. Aivosoluja alkaa kuolla jo muutamassa minuutissa. Aivovaltimot haarautuvat kuin puu pienempiin suoniin. Riippuu hyytymän koosta, minne asti se aivojen verisuonistossa siirtyy. Jos hyytymä on suuri, se jää kiinni suurempiin suoniin tukkien laajemman alueen isommin vaurioin. Jos se on pienempi, se menee aivovaltimoita peremmälle ja tekee veritulpan pienempään suoneen vähäisemmin vaurioin.

Siksi aivoinfarktin oireet vaihtelevat potilaasta toiseen niin paljon.

Asiantuntijana Aivoliiton asiantuntijalääkäri, neurologi Terttu Erilä.

Lähteet Aivoinfarktin Käypä hoito -suositus, ja Soinila, Kaste ja Somer: Neurologia. Duodecim 2006.

Lue lisää tietoa Et-lehden artikkelista täältä.