tiistai 29. maaliskuuta 2016

7 huonoa tapaa, jotka heikentävät vastustuskykyäsi

Maanantai 28.3.2016 klo 12.24
 
  
Ethän sorru näihin?

Unenpuute, stressi ja liikaa töitä - ehkä jo tiesitkin, että ne voivat heikentää terveyttä. Uutismedia Fox News paljastaa seitsemän tapaa, jotka tekevät hallaa vastustuskyvyllesi.
1. Syöt antasideja
Magnesium-, alumiini- ja kalsiumsuoloja sisältävät antasidit vähentävät mahan happamuutta neutraloimalla suolahappoa. Niitä käytetään närästyksen hoitoon. Mayo Clinicin tekemä tutkimus osoitti, että närästyslääke protonipumppuestäjiä syöneiden tutkittujen suolistobakteerien kanta oli yksiulotteisempi kuin muilla. Heillä oli myös suurempi riski sairastua esimerkiksi keuhkokuumeeseen.
Lääkäri Susan Blumin mukaan protonipumppuestäjien syöminen voi myös johtaa siihen, että kaikki vitamiinit ja ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Lääkärin mukaan pitkäaikaisilla käyttäjillä on puutteita esimerkiksi B12- ja C-vitamiinien, sinkin sekä raudan saamisessa, mikä voi johtaa heikentyneeseen vastustuskykyyn.
2. Käytät steroideja tai tiettyjä kipulääkkeitä
NSAID-tulehduskipulääkkeet sekä steroidit voivat vahingoittaa suoliston limakalvoja sekä aiheuttaa vuotavan suolen oireyhtymän, jolloin suolisto päästää läpi helpommin helpommin haitallisia bakteereja elimistöösi.
3. Olet antibioottikuurilla usein
Antibiootit voivat myös heikentää vastustuskykyä joiltain osin, sanoo lääkäriShilpi Agarwal. Lääkärin mukaan tämä koskee etenkin naisia, joilla on taipumusta sairastua usein virtsatietulehduksiin, joita hoidetaan antibiooteilla säännöllisesti. Silloin suoliston hyviä bakteereita kuolee ja elimistö on alttiimpi sairauksille.
4. Juot humalahakuisesti alkoholia
Säännöllinen ja krooninen humalahakuinen juominen vaikuttaa veren puna- ja valkosoluihin heikentäen elimistön immuunijärjestelmää, sanoo Agarwal. Lääkärin mukaan humalahakuista juomista naisella on tyypillisesti yli neljä annosta kahden tunnin aikana. Tosin toiset tulevat humalaan pienemmästäkin määrästä, jolloin humalahakuinen juominen täyttyy pienemmästäkin määrästä.
Alkoholia kannattaa siis juoda kohtuudella. Vuorottele ottamalla alkoholiannoksen jälkeen lasillinen vettä.
5. Olet dieetillä
Agarwalin mukaan tiukkaa diettiä seuraavat ihmiset sairastavat muita herkemmin. Hän uskoo, että taustalla on vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten sinkin, seleenin ja magnesiumin, puutostilat. Etenkin vesi- ja mehupaastot voivat lisätä sairastumisen riskiä. Keskity syömään monipuolisia aterioita, jotka sisältävät terveellisiä rasvoja.
6. Matkustelet paljon työn takia
Monilla paljon työmatkoja tekevillä naisilla on kroonista väsymystä ja heikentynyt vastustuskyky, Agarwal sanoo. Lääkärin mukaan työmatkalaiset liikkuvat paljon bakteeripitoisissa paikoissa hotelleissa ja lentokoneissa. Unen puute sekä puutteet ruokavaliossa selittävät myös asiaa, koska niihin liittyvät arjen rutiinit kärsivät matkoilla.
Lääkärin mukaan työmatkoilla olisi tärkeä pyrkiä säilyttää hyvä ateria- ja leporytmi sekä liikkua riittävästi. Muista syödä terveellisiä välipaloja, kuten pähkinöitä, mandariineja ja tummaa suklaata.
7. Olet yksinäinen
Tutkimusten mukaan pitkään jatkunut yksinäisyys kuormittaa immuunijärjertelmää. Lääketieteen professori Steven Colen mukaan se saa elimistön alttiimmaksi virusinfektioille. Yksinäisyys ei tarkoita aina ympärillä olevien ihmisten puutetta. Vaikka eläisit vilkasta elämää ihmisten ympäröimänä, saatat tuntea itsesi yksinäiseksi, jos et pääse ilmaisemaan tunteitasi tai tarpeitasi riittävästi.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi
KUVA: MOSTPHOTOS
T