torstai 7. huhtikuuta 2016

Finavia avasi 4 yleistä pelkoa turvatarkastuksista: "Kumihanskakäsittely ja posahtava tahdistin"

Lauantai 19.3.2016 klo 16.59

  
Turvatarkastus aiheuttaa monille stressiä, Finavia kertoo ja avaa neljä siihen liittyvää yleistä myyttiä.
Monet matkustajat kokevat turvatarkastuksen matkan stressaavimpana osana.
Monet matkustajat kokevat turvatarkastuksen matkan stressaavimpana osana.(MOSTPHOTOS)
Finavian turvapalveluiden palveluesimiehen Joni Pekkasen mukaan tarkastustoimiin liittyy useita sitkeitä harhaluuloja, Finavia kertoo tiedottessaan.
Nämä neljä myyttiä ovat yleisimmät:
1. Tarkastukseen menee tunteja
Finavian mukaan tämä on harhaluulo, sillä ruuhkaisinakin aikoina jonotus Helsinki-Vantaalla kestää keskimäärin parikymmentä minuuttia. Tyypillinen jonotusaika tarkastukseen on kuusi minuuttia.
2. Kielletyt tavarat estävät matkalle lähdön
Jos kyseessä ei ole rikokseen viittaavaa, yleisin käytäntö on se, että kielletty tuote jää turvatarkastukseen ja päätyy hävitettäväksi, Finavia kertoo. Takavarikoidut tavarat eivät siis estä matkaa.
- Aina saa kysyä neuvoa, jos vääränlainen esine tai aine on jäänyt mukaan. Silloin pohditaan, voisiko tuotteen viedä ruumaan, autoon, säilytyspalveluun, antaa saattajalle tai vaikka postittaa perille. Vaihtoehtoja siis on, jos asiakkaalla on riittävästi aikaa ennen koneeseen nousua, Pekkanen neuvoo.
3. Metallinpaljastin aiheuttaa vaaraa terveydelle

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

Finavian mukaan tarkastuksessa käytettävän metallinpaljastimen magneettikenttä on heikko, eikä aiheuta terveysriskejä. Joni Pekkasen mukaan pelko siitä, että sydämentahdistin lopettaisi toimintansa on liioiteltu.
- En tiedä sellaista koskaan tapahtuneen Suomessa, mutta jos lääkäri on neuvonut tahdistimen käyttäjää välttämään metallinpaljastinta, hänet ohjataan paljastimen ohi ja suoritetaan käsitarkastus, hän kertoo.
4. "Kumihanskat ja kumarrus" ovat osa turvatarkastusrutiinia
Finavia painottaa tiedotteessaan, että salakuljettajien ja "huumemuulien" tarkkailu kuuluu viranomaisten toimenkuvaan, ei turvatarkastajien.
- Teemme toki tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja ilmoitamme heille, jos epäilemme tai havaitsemme laitonta toimintaa. Turvatarkastajan tehtävä on kuitenkin ennen kaikkea reagoida esineisiin ja aineisiin, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita lentoasemalla tai ilma-aluksessa, Pekkanen kertoo.
Turvatarkastajat käyttävät kumihanskoja yleisistä hygieniasyistä.
Lähde: Finavia.fi