torstai 7. huhtikuuta 2016

Kanadan Nova Scotiassa voit noukkia simpukoita suoraan vedestä.

Nauti syksyn sadosta maailmalla – parhaat paikat lähiruoan hankintaan

LUONTO 
Paikallisia herkkuja kannattaa syödä reissun päällä muuallakin kuin ravintoloissa.
Syksy on oiva aika noukkia ulkomaanmatkoilta persoonallisempia muistoja: paikallisia marjoja tai sieniä. Toki myös vesistöissä uiskentelee maukkaita kaloja.
Neuvoja saa asiantuntijoilta, mutta myös paikallisilta kysymällä pääsee kohti parhaita mättäitä tai kalapaikkoja.

1. Kerää marjoja, Ruotsi


Ruotsissa – kuten Suomessakin – on jokamiehenoikeus, joka antaa mahdollisuuden poimia luvan kanssa marjoja metsistä. Kerää mustikoita, karpaloita ja puolukoita.

2. Sukella simpukoita, Nova Scotia Kanada


Nauti huikeista maisemista ja suolantuoksuisesta meri-ilmastosta Kanadan Nova Scotiassa. Voit itse noukkia simpukoita suoraan vedestä, maksimissaan saa kerätä 50 simpukkaa per päivä. Paras aika on pääsiäisestä heinäkuun loppuun. Parhaimmillaan simpukat ovat suoraan merestä noukittuna.

3. Kerää villivalkosipulia, Britannia


Maaliskuusta toukokuuhun monet britit alkavat kerätä villivalkosipulia. Laita kumisaappaat tai vaelluskengät jalkaan ja vaella sakset laukussasi. Kannattaa kerätä villisipulit ennen kukinta-aikaa.

4. Innostu sienistä, Ranska


Etelä-Ranskassa sieniä löytyy metsistä aina pääsiäisestä syksyyn. Torejakin koristavat herkkusienet ovat tietysti oma lukunsa. Sienilajeista kannattaa ottaa selvää, suomalaisille ovat tuttuja ainakin kantarellit. Älä pelästy sientä nimeltä kuoleman trumpetti, sillä se on makoisa.
Sieniä löytyy toki ihan koto-Suomestakin korikaupalla.

IS julkaisee Lonely Planetin Top-listauksia. Teksti on editoitu ja suomennettu teoksesta Lonely Planet's You Only Live Once © Lonely Planet 2014. Lisätietoja: www.lonelyplanet.com.