maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kaupallinen yhteistyö Docrates: Syöpäsoluihin hakeutuva merkkiaine voi olla hengenpelastaja

Tiistai 5.4.2016 klo 08.41
 
  
Syöpäsoluihin hakeutuvat rekisteröidyt radiolääkkeet eli täsmäisotooppihoidot tulivat markkinoille 2000-luvulla. Docrates Syöpäsairaalassa niitä hyödynnetään etenkin pitkälle edenneiden syöpätautien hoidossa, jossa ne voivat osoittautua hengenpelastajiksi.
PET-kameralaite Docrates Syöpäsairaalassa.
PET-kameralaite Docrates Syöpäsairaalassa. (DOCRATES SYÖPÄSAIRAALA)
Docrateen isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemo.
Docrateen isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemo.
Isotooppitutkimuksissa ja -hoidoissa radioaktiivista merkkiainetta saatetaan potilaan verenkiertoon, josta se hakeutuu aineenvaihdunnan kautta tutkittavaan elimeen. Merkkiaine voi lähettää tutkittavassa elimessä säteilyä, jota pystytään havainnoimaan gamma- tai PET-kameralla. Näin pystytään paikantamaan mahdolliset syövän etäpesäkkeet sekä myös seuraamaan niihin kohdistetun syöpähoidon tehoa.
Tavallisesti radioaktiivinen isotooppihoito annetaan potilaalle tiputuksena.
- Verenkiertoon päästessään isotoopit etsivät syöpätaudeille otollisia markkereita, kuten solujen lisääntynyttä metaboliaa tai poikkeavaa rakennetta,Syöpäsairaala Docrateen isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemokertoo.
Hoidon etulinjassa
Kun syöpäsolut on paikannettu merkkiaineella, niitä voidaan kuvantaa PET-kameralla, johon yhdistetään myös TT-kuvaus. Tämä yhdistetty kuvatieto antaa erittäin tarkan käsityksen kasvaimen koosta, sijainnista ja mahdollisesta leviämisestä.
PET-TT on vaativa työkalu, jonka optimaalinen hyödyntäminen vaatii laajaa erityisasiantuntemusta. Docrateella sitä käytetään syövän diagnosointiin,sädehoidon annossuunnitteluun sekä uusien täsmälääkkeiden hoitovasteen arviointiin.
Docrateen isotooppihoidoista vastaava ylilääkäri Kalevi Kairemo on yksi maailman johtavista isotooppilääketieteen asiantuntijoista.
Kuvassa näkyy SPET-kameralla tehdyn luustokartan ja PET-kameralla tehtyjen tutkimusten ero. Oikealla puolella olevalla PET- kameralla saa huomattavasti tarkemman kuvan siitä, missä syöpää on. Hoitosuunnitelma on sitä tarkempi, mitä tarkempi kuvaus kehosta saadaan.
Kuvassa näkyy SPET-kameralla tehdyn luustokartan ja PET-kameralla tehtyjen tutkimusten ero. Oikealla puolella olevalla PET- kameralla saa huomattavasti tarkemman kuvan siitä, missä syöpää on. Hoitosuunnitelma on sitä tarkempi, mitä tarkempi kuvaus kehosta saadaan. (LÄHDE: EVEN-SAPIR ET AL. JNM 2006; 47:288.)
- Jotta syöpää voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaasti, on tiedettävä tarkalleen, missä se on. Käytämme Docrateessa PET-TT-yhdistelmätutkimusta valtaosalla syöpäpotilaistamme. Tutkimuksen avulla pystymme paikallistamaan syöpäsolut 3-5 millimetrin tarkkuudella ja laskemaan niiden määrän potilaan kehosta, Kairemo selventää.
Docrates Syöpäsairaalan kanssa samassa rakennuksessa toimii MAP Medical Technologies, jolla on oma merkkiaineiden valmistamiseen käytettävä syklotroni sekä GMP-tasoinen laboratorio. Maailmassa on vain kourallinen syöpäsairaaloita, jotka voivat hyödyntää näin optimaalisesti syklotronin ja kuvantamislaitteiden sijaitsemisen saman katon alla.
Täsmähoito pitää sairauden kurissa
Docrates Syöpäsairaalassa hyödynnetään syöpätaudista riippuen kymmenkunta erilaisia isotooppimerkkiainetta diagnostiikkaan sekä satsataan entistä spesifimpien merkkiaineiden kehitystyöhön.
Esimerkiksi alfasäteilijä Ra-223 (radium) hakeutuu luuetäpesäkkeisiin ja tuhoaa niissä syöpäsoluja. Radiolääkkeitä käytetään aktiivisesti myös muun muassa kilpirauhassyövän sekä ruoansulatuskanavassa olevien kasvainten hoidossa.
- Sisäelimiin tai luustoon levinnyttä syöpää ei voi yleensä parantaa. Tehokkaan täsmähoidon - yleensä sädehoidon ja kemoterapian yhdistelmän - ansiosta jopa 98 prosenttia kasvaimista voi kuitenkin kadota ja pidentää potilaan elämää useilla vuosilla.
Docrateen isotooppiylilääkäri Kalevi Kairemo on korkeasti arvostettu asiantuntija ympäri maailmaa. Hän on työskennellyt professorina muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä hän on vierailevana professorina yhdessä maailman arvostetuimmassa syöpäsairaalassa MD Anderson Cancer Centerissä Texasissa, Yhdysvalloissa. Docrates Syöpäsairaalassa hän toiminut viisi vuotta.
Miksi valitsit Suomeen palattuasi Syöpäsairaala Docrateen, Kalevi Kairemo?
- Missään muussa syöpäsairaalassa koko maailmassa ei ole näin laajaa menetelmäkirjoa syöpätautien diagnostiikkaan, hoitoon ja seurantaan. Kun samassa rakennuksessa toimii vielä syövän merkkiainetakin toimittava radiolääkevalmistaja, on hoitokokonaisuus lähes täydellinen.