tiistai 15. syyskuuta 2015

AIVOINFARKTI

Nopea mittaus paljastaa aivoinfarktin riskin
Tiistai 15.9.2015 klo 15.04
  

Epäsäännöllinen pulssi voi kieliä aivoinfarktin riskistä.

Yleensä aivoinfarkti iskee yllättäen, ja oireet tulevat muutamassa minuutissa. (MOSTPHOTOS)

Epäsäännöllinen pulssi voi olla yksi merkki sydämen eteisvärinästä, joka voi johtaa aivoinfarktiin ja suurentaa sen riskiä.

Verihyytymät, jotka syntyvät toimimattomien eteisten poukamiin, kulkeutuvat verenkierron kautta aivoihin ja muihin elimiin, missä ne voivat tukkia verenkierron.

Aivoinfarktissa äkillisesti tukkeutuneen valtimon alueella aivokudos jää ilman verenkiertoa ja happea. Tämän vuoksi paikallinen osa menee pysyvään kuolioon.

Aivoinfarktin riskitekijöitä ovat kohonnut verenpaine ja kolesterolipitoisuus sekä tupakointi ja ylipaino.

Yleensä aivoinfarkti iskee yllättäen, ja oireet tulevat muutamassa minuutissa. Kohtauksen saanut on yleensä tajuissaan, mutta kärsii näkö- ja puhehäiriöistä sekä raajojen roikkumisesta ja tunnottomuudesta. Hoitoon kannattaa hakeutua välittömästi.

Näin mittaat pussisi

- Kokeile, mistä saat pulssin tuntumaan helpoimmin. Yksi varma paikka on peukalon puolella ranteessa. Toiset tuntevat pulssiin paremmin kyynärtaipeesta tai kaulalta.

- Paina yhdellä tai kahdella sormella tunnustelukohtaa niin, että pulssi tuntuu. Tunnustele, ovatko sysäykset säännöllisiä vai epäsäännöllisiä. Rytmin muutos on helpoin huomata laskemalla ääneen tai sanomalla "hep" jokaisen lyönnin jälkeen.

- Laske pulssi puolen minuutin ajan. Kerro saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, montako kertaa sydämesi lyö minuutissa.