maanantai 7. syyskuuta 2015

Pakolaisia lisää Suomeen

Maahanmuuttoviraston uusi skenaario:
Suomeen jopa 40 000 turvapaikanhakijaa
Perjantai 28.8.2015 klo 17.02 (päivitetty klo 21.48)






Maahanmuuttoviraston mukaan on mahdollista, että Suomeen saapuu seuraavien 12 kuukauden aikana jopa kymmenen kertaa enemmän turvapaikanhakijoita kuin viime vuonna.

Maahanmuuttovirasto tiedotti viime viikolla avaavansa Kirkkonummelle kolmen kuukauden määräajaksi väliaikaisen vastaanottokeskuksen 250 turvapaikanhakijalle.
LUE MYÖS

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu lisää Supon töitä - "Tällainen uhkakuva on olemassa"

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastaja Visa Knape kertoo, että vuoden loppuun mennessä Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden kokonaismäärä voi olla jopa 30 000-40 000. Maahanmuuttoviraston viestinnästä tähdennettiin myöhemmin, että lukema 30 000-40 000 koskee sittenkin seuraavaa 12 kuukauden ajanjaksoa, eikä juuri vuotta 2015.

Joka tapauksessa lukema on yli kaksinkertainen verrattuna viraston aiemmin antamaan viralliseen arvioon (15 000 turvapaikanhakijaa vuoden 2015 aikana) ja kymmenkertainen verratuna vuoden 2014 tilanteeseen (3 600 turvapaikanhakijaa).

Knapen mukaan noin 15 000 hakijan arvio toteutuu, jos hakijoiden määrä kasvaa loppuvuotta kohti vain maltillisesti.

- Mutta jos kasvu jatkuu yhtä jyrkkänä kuin tähän asti, niin tullaan 30 000-40 000:een, Knape selventää.

- Kaikki siltä väliltä on mahdollista. Tässä vaiheessa vuodenvaihteen nuppilukua on todella hankala arvioida, hän muistuttaa.

Maahanmuuttoviraston uudesta arviosta uutisoi ensimmäisenä MTV, jonka haastattelema vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen ei usko, että talven tulo hidastaa tahtia.

- Tämä on niin kova bisnes, että sen taustalla olevat toimivat keksivät kyllä uusia keinoja. Kesäaikana on ollut helpompaa tulla kumiveneellä Välimeren yli, mutta en usko, että talvi tuo turvapaikanhakijoiden virtaan suuria muutoksia, Kuuluvainen sanoo MTV:lle.

Maahanmuuttovirasto lähetti myöhemmin perjantai-iltana tiedotteen, jossa tähdennetään, että lausunto 30 000-40 000 turvapaikan hakijasta ei ole arvio, vaan yksi mahdollinen skenaario. Virallinen arvio vuodelle 2015 on edelleen 15 000.

Lisää keskuksia

Tällä hetkellä Suomessa toimii 25 vastaanottokeskusta, joista jokaiseen mahtuu noin 300 asukasta.

Useita uusia keskuksia on jo on suunnitteilla, mutta mikäli jyrkän kasvun skenaario toteutuu, keskuksia tarvitaan vielä rutkasti lisää. Se tietää Maahanmuuttovirastolle tuntuvia lisäkuluja muun muassa uusien työntekijöiden kouluttamiseen ja kasvavien hakemuspinojen käsittelyyn.

Lisätalousarviossa toiminnalle merkityt 10 miljoonaa euroa eivät tule viraston johdon mukaan riittämään alkuunkaan, vaan todennäköisesti summa tarvitaan tuplana.

Uusia tiloja vastaanottokeskuksille on toistaiseksi löytynyt hyvin. Maahanmuuttovirasto tiedotti tänään, että turvapaikanhakijoita aletaan majoittaa myös kansanopistoihin eri puolin Suomea. Opistoihin ohjataan erityisesti nuoria, 16-17-vuotiaita hakijoita, joille voidaan tarjota tuetun asumisen lisäksi koulutusta.

Juttua muokattu klo 17:20: Korjattu väittämä siitä, että 15 000 turvapaikanhakijaa olisi sisäministeri Petteri Orpon arvio. Kyseessä on Maahanmuuttoviraston oma aiempi arvio.

Juttua muokattu klo 19:10: Lisätty maininta Maahanmuuttoviraston tiedotteesta.

Juttua muokattu klo 21:36: Lisätty maininta Maahanmuuttoviraston täsmennyksestä.
HILKKA KARVONEN
hilkka.karvonen@ilmedia.fi
T
Klikkaa T, jos artikkeli on mielestäsi tärkeä
?


Facebook

Twitter

Google+

Kerro kaveril