lauantai 12. syyskuuta 2015

Leipomaan

Hurmaa syksyn kahvipöytävieraat ihanilla omenaruusuilla
Julkaistu: 12.9.2015 15:06

Omenaleivokset kuuluvat syksyyn.



Kahvipöytään on aina välillä kiva löytää uutta tarjottavaa. Näin omenakauden aikaan kannattaa tietenkin tarjoilla omenaisia herkkuja.

Nämä kauniit omenaruusut on yllättävän helppo valmistaa, ja lisäksi niissä on kunnolla makua, sillä leivontaan ei käytetä valkoisia vehnäjauhoja tai valkoista sokeria.

Omenaruusujen pohjataikina tehdään kaura- ja spelttijauhoista. Täyte (eli ne omenaruusut) rullataan ohuiksi siivutetuista omenaviipaleista. Lopputulos muistuttaa omenapiirakan ja muffinin välimuotoa. Ja maistuu taivaalliselle!

Katso omenaruusujen resepti ja video ruusujen kierittelystä Soppa365:
Kantarellirisotto



Valmista risotto tunteella jo jatkuvasti hämmentäen.
Reseptin lisääjä:

Ruokala
Määrä:

4 annosta
Ainekset
1
keltasipuli
1 rkl
oliiviöljyä
8 dl
laadukasta kasvislientä (tai 8 dl vettä + 2 rkl kasvis-tai kantarellifondia)
2 dl
arborio-risottoriisiä
1 dl
kuivaa valkoviiniä
reilu 1 dl
kantarellipyrettä (kts. resepti yllä)
½ dl
raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
voissa rapeaksi paistettuja pieniä kantarelleja
timjamia ja versoja koristeluun
Kantarellipyre: (4 dl)
1
keltasipuli
1 rkl
oliiviöljyä
300 g
kantarelleja (n. 1 litra)
1 tl
sherryviinietikkaa (tai valkoviinietikka)
1 rkl
kuivaa sherryä
1½ dl
kermaa
2 dl
vettä
2 rkl
ruskistettua voita*
suolaa
mustapippuria
Valmistusohjeet
1

Hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja kuullota sipulia hetki pannussa.

Kaada liemi kattilaan ja kuumenna. Lisää riisi sipulin joukkoon ja kuullota, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta (noin 2-3 min, riisin ei kuulu ottaa väriä).

Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan sekoittaen riisiä jatkuvasti, lisää nestettä vasta, kun riisi on imennyt edellisen kauhallisen.

Lisää pyre, kun riisi on al dente (riisin kuuluu olla pehmeän napakkaa, tähän menee noin 16 min).

Siirrä pannu pois lämmöltä, sekoita joukkoon parmesaani ja tarkista maku ja koostumus (voit lisätä pyrettä halutessasi, risoton tulee olla löysää).

Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Tarjoa paistettujen sienien kanssa välittömästi.

Kantarellipyre:

Suikaloi sipuli ohuelti. Kaada öljy isolle paistinpannulle, lisää sipuli ja pari reipasta ripausta suolaa. Paista keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes sipulit ovat saaneet mukavasti väriä. Sekoittele useasti. Alenna lämpöä ja anna paistua rauhassa vielä noin 15-20 minuuttia, välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat syvän ruskean värisiä ja maistuvat makealta.

Alenna lämpöä, mikäli sipulit saavat liikaa väriä liian nopeasti. Laita sivuun. Pyyhi pannu ja laita sienet kuivalle pannulle, revi isoimmat sienet pienemmiksi ja haihduta sienistä irtoavat nesteet. Lisää sipulit ja kaada joukkoon viinietikka ja sherry, kiehauta. Kaada pannulle kerma, ruskistettu voi ja puolet vedestä, kiehauta.

Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita seos blenderiin ja surauta tasaiseksi pyreeksi, lisää vettä tarvittaessa.

* Laita 25 g voita kattilaan tai pannulle, sulata keskilämmöllä ja anna olla kunnes voi muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Varo polttamasta voita! Mittaa 2 rkl reseptiä varten.


Reseptityyppi: risotto
Ainesosat: sienet
Sesonki: kesä, syksy
Avainsanat: sienirisotto
Keittiö: italialainen ruoka, suomalainen ruoka