lauantai 5. syyskuuta 2015

Pakolaiset

IL Unkarissa
Kuusilapsinen perhe käveli 150 km Budapestiin
Lauantai 5.9.2015 klo 22.06








Tilanne Keletin rautatieasemalla Budapestissä on rauhoittunut. Asemalle jääneet pakolaiset odottavat uusia kuljetuksia Itävaltaan, mutta kukaan ei tiedä, onko niitä ylipäätään tulossa.

Syyrialainen Naha kuusilapsisen perheensä kanssa taittoi 150 kilometrin matkan jalan. Sylissä yksivuotias Lamar. (LAURA PERÄSALO)


http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305982944181?ref=hs-prio-8-1


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015090620306429_ul.shtml



Lapset leikkivät seuraavaa matkaa odotellessa. (JUHO RYTKÖNEN)

Ensimmäisenä vastaan tulee haju. Samanlainen haju lähtee kissanhiekkalaatikosta, jonka hiekkoja ei ole vaihdettu viikkokausiin. Haju on samaan aikaan tunkkainen ja painostava.

Keletin suuren juna-aseman lattialla Budapestin keskustassa istuu pakolaisia ainakin Syyriasta, Irakista ja Pakistanista. He ovat levittäneet alleen vilttejä, joiden päällä monet makaavat. Jotkut äidit syöttävät pieniä lapsiaan. Vilttien päällä on hujan hajan lasten leluja, lasisia ruokapurkkeja, omenoita ja keksinmuruja.

Tunnelma on rauhallinen ja odottava. Harva juttelee toisilleen, mutta lapset ilakoivat. He juoksevat toistensa perässä ja leikkivät ilmapalloilla, joita vapaaehtoiset ovat tuoneet. Jotkut pelaavat aikuisten kanssa jalkapalloa. Paikalliset kävelevät pakolaisten levittämien huopien välistä ja kiirehtivät juniin ja metroihin.

Eilen yöllä Unkarin hallitus pääsi Saksan ja Itävallan kanssa sopimukseen bussikuljetuksen järjestämisestä yli 300 pakolaiselle. Bussikolonna lähti matkaan eilen yöllä Unkarista kohti Itävaltaa. Sieltä monien matka jatkuu Saksaan. Jotkut pakolaiset ovat lähteneet Keletin rautatieasemalta taivaltamaan kävellen kohti Itävaltaa. Asemalta on lähtenyt muualle jo tuhansia ihmisiä.

Pitkä kävely

Pakolaiset ovat ottaneet Budapestin Keletin juna-aseman väliaikaiseksi majapaikakseen. (JUHO RYTKÖNEN)

Syyrialainen Naha ja hänen perheensä on tullut Budapestiin kolme päivää sitten. Perheessä on vanhempien lisäksi 1-, 3-, 6-, 10-, 13- ja 15-vuotiaat lapset. Eteläisestä Syyriasta he lähtivat kolme kuukautta sitten. He ovat tulleet Unkariin Turkin, Kreikan, Makedonian ja Serbian kautta.

Perhe käveli 150 kilometrin matkan Serbian rajalta Budapestiin. 15-vuotias poika Mohamed selittää pitkää kävelymatkaa kuin se olisi osa suurta seikkailua.

- Olihan se raskasta ja kesti monta päivää, mutta ajattelin, että perillä meitä odottaa jotakin parempaa. Ajattelin vain, että kohta pääsemme Saksaan! hän sanoo.

Saksa on perheen määränpää, kuten monen muunkin. Perheen isän mukana oleva veli aikoo yrittää Hollantiin. Heillä vain ei ole mitään aavistusta, koska he pääsevät lähtemään Keletistä.

- Eilen täällä oli kammottava kaaos. Nyt on huojentunut olo, kun ihmiset ovat rauhoittuneet, Naha kertoo.

Hän pitää sylissään yksivuotiasta Lamar-vauvaa. Lamar kiukuttelee, sillä hän ei ole nukkunut tarpeeksi. Kahdeksanhenkisellä perheellä on nukkuma-alustanaan vain muutamia peittoja ja makuualustoja.

Nahan mukaansa Syyriassa eläminen on tällä hetkellä mahdotonta. Kun kysyn miksi, Mohamed katsoo taivaalle ja tekee pommittavien lentokoneiden ääniä.

Koti myytiin, vaimo jäi Syyriaan



Syyrian oloja on paennut myös 31-vuotias Ramez. Hänen mukaansa Syyrian tilanne on päivä päivältä huonompi.

- Eihän se pitkään aikaan ole ollut hyvä, mutta Isisin myötä tilanne on muuttunut sietämättömäksi. Paikat, jotka aiemmin olivat turvallisia, ovat nyt sietämättömiä. Kuten kotini.

Hän asui Damaskoksessa ja työskenteli insinöörinä. Vaimo jäi Damaskokseen.

- Minulla ei ollut varaa kustantaa vaimoni matkaa. Jouduin myymään taloni ja omaisuuteni, että pääsin itse lähtemään, hän kertoo sormus nimettömässään.

Hän maksoi matkastaan 2 300 euroa turkkilaisille salakuljettajille. Nyt hänellä on taskussaan 600 euroa, jonka hän toivoo riittävän joksikin aikaa.

- Tämä on kauhean epätietoista aikaa. En tiedä yhtään, mitä teen. Täällä kukaan ei tiedä, tuleeko busseja lisää. Junaan en astu, sillä sitten joudun takaisin pakolaisleirille. Onko siellä junissa muuten poliiseja?

Kun Ramez puhuu junamatkoista, hän on kauhuissaan ja katselee ympärilleen.

- Toissapäivänä täältä vietiin ihmisiä junilla, ja juna pysähtyi ja kaikki joutuivat takaisin leirille. Siellä poliisit ottavat sormenjälkiä. En halua, että minulle tapahtuu sellaista. Olen jo maksanut kalliin hinnan tästä matkasta.

Matkalla Norjaan

Pakolaiset pelkäävät Unkarin poliisia. (JUHO RYTKÖNEN)

Hän on ollut Unkarissa vasta kaksi päivää, mutta pelkää jo nyt unkarilaisia poliiseja.

- Luojan kiitos täällä asemalla on paljon toimittajia. Muutoin poliisit veisivät meidät aivan varmasti pois.

Ramez aikoo matkustaa Unkarista Norjaan asti, sillä hänen veljensä on asunut siellä kaksi vuotta. Myös veli on insinööri.

- Hänen on ollut vaikea saada töitä, sillä tutkinto ei päde Norjassa samalla tavoin kuin Syyriassa. Mutta nyt hän opiskelee norjan kieltä, jotta saisi paremmin töitä.

Ramezin tuttava, toinen syyrialainen mies tulee kysymään, onko tänään lähdössä busseja kohti Itävaltaa. Ramez kohauttaa hartioitaan. Hänellä ei ole asiasta aavistustakaan.

- En tiedä, mitä sopimuksia Merkel on tehnyt, hän vastaa kaverilleen.

Moni pelkää, että Saksan liittokansleri Angela Merkel, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Itävallan liittokansleri Werner Faymann ovat sopineet vain yhdestä kerrasta eikä toisia bussimatkoja enää tule.

Itävaltaan odotetaan saapuvan lauantai-iltaan mennessä tuhansia pakolaisia.


Unkari taas aikoo lähettää poliiseja - ja mahdollisesti armeijan - Serbian vastaiselle rajalle, jotta Unkariin pyrkivien pakolaisten ja siirtolaisten tulva saadaan loppumaan.

Ainakin Keletin pakolaisiin Orbanin uhkailut näyttäisivät vaikuttaneen. Jokainen pälyilee ympärilleen ja kyselee toisiltaan, koska pääsee pois. Jokainen pelkää päätyvänsä takaisin pakolaisleirille tai omaan kotimaahansa.

(LAURA PERÄSALO)
LAURA PERÄSALO
laura.perasalo@ilmedia.fi
 BUDAPEST
Arvio: Saksalle pakolaisista jopa 10 miljardin lasku
Lauantai 5.9.2015 klo 21.51 (päivitetty klo 21.58)




Ennätysmäisen pakolaismäärän vastaanottaminen maksaa Saksalle 10 miljardia euroa, arvioi Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehti.

Münchenin juna-asemalle lauantaina saapunut pakolainen kantoi mukanaan liittokansleri Angela Merkelin kuvaa. (EPA/AOP)
LUE MYÖS

Unkarin Orban: Pakolaiskriisi Saksan, ei Euroopan ongelma

"He haluavat ihmiset helvettiin täältä" - pakolaiset määrättiin ulos junasta ennen Itävallan rajaa

Se on laskenut summan aiempien vuosien pakolaiskustannuksi

Luku koostuu vain pakolaisten aiheuttamista menoista, ei heidän tuomistaan tuloista. Se kattaa kustannukset niin valtiollisella, alueellisella kuin paikallisellakin tasolla.

Kustannuksia koituu muun muassa pakolaisten ruokkimisesta, majoittamisesta ja terveydenhuollosta sekä pakolaisten kanssa työskentelevien ihmisten palkoista.

Saksaan odotetaan saapuvan tänä vuonna 800 000 pakolaista