perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kodin yllättävät bakteeripesäkkeet

Sunnuntai 13.3.2016 klo 14.59

  
Muistathan pyykätä uudet vaatteet ne ostettuasi tai pyyhkäistä säännöllisesti auton kojelaudan?
Uudet paidatko muka puhtaita?
Uudet paidatko muka puhtaita?
Tiesit ehkä jo, että vessanpönttö ja lavuaari kuhisevat pöpöjä. Jotkut kodin bakteeripesäkkeet saattavat yllättää, kirjoittaa Prevention.com. Näissä yllättävissä kohteissa on korkeat bakteeripitoisuudet. Milloin viimeksi pyyhkäisit auton kojelaudan? Entä otatko uudet vaatteet käyttöön sellaisenaan?
Uudet vaatteet
Juuri ostetuissa vaatteissa voi kuhista pöpöjä, vaikka niitä luulisi puhtaiksi. New Yorkin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan hiljattain ostetuista vaatteista löytyi muun muassa muiden hengityksen mukana tulleita ja ihon pinnalta kulkeutuneita eritteitä.
Uudet vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöä.
Auton kojelauta
Tutkimusten mukaan auton kojelauta on auton toiseksi bakteeripitoisin paikka. Se johtuu lämpötuulettimista, jotka usein hohkaavat lämmintä ilmaa alueelle. Olosuhteet ovat suotuisat bakteereille. Kojelaudalle paistaa usein myös aurinko, mikä edistää bakteerien kasvua.
Pyyhi kojelauta viikottain.
Auton tuulilasi
Yhdysvaltalaistutkijat ottivat näytteitä tuulinlasinpyyhkijöistä. Pyyhkijöistä löytyi runsaat määrät Legionella-bakteeria, joka voi aiheuttaa keuhkosairauksia.
Kyseessä oli vastapestyn auton pyyhkijät.
Muistathan vaihtaa kotelon uuteen riittävän usein?
Muistathan vaihtaa kotelon uuteen riittävän usein?
Piilolinssikotelot
Kiinalaistutkimus paljasti, että kolmanneksesta koteloista löytyi silmälle haitallisia baktereita, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia ja silmäsairauksia. Muista pitää piilolinssikotelo puhtaana ja vaihda se uuteen joka kolmas kuukausi. Muista myös hyvä hygenia.
Jos haluat pelata varman päälle, hanki uusi kotelo joka kahdeksas viikko. Kiinalaistutkimuksen mukaan koteloon alkaa kertyä bakteereita vauhdilla etenkin kahden kuukauden käytön jälkeen.
Sitruuna vedessä
Oletko sitruunaveden ystävä? Vaikka sitruunoilla uskotaan olevan jopa siivouksessakin puhdistavia vaikutuksia, vesilasissa lilluva siivu kuhisee pöpöjä. Journal of Environmental Health -tutkimus selvitti sitruunasiivujen bakteeripitoisuuksia. 70 prosentissa 76 siivusta oli haitallisia pöpöjä.
Sitruunasiivuihin kertyy bakteereita yleensä huolimattoman käsittelyn vuoksi tai jos se pääsee kontaktiin raa'an lihan kanssa.
ANNABELLA KIVINIEMI
annabella.kiviniemi@ilmedia.fi
KUVAT: MOSTPHOTOS