lauantai 5. maaliskuuta 2016

Näin paljon vuokrasi voi nousta

Ismo Pekkarinen/All Over Press
Näin paljon vuokrasi voi nousta
Vanhojen vuokrasopimusten vuokria korotetaan nyt kilvan, vaikka uusien vuokrasopimusten hinnoissa on näkyvissä käännettä alaspäin.
4.3.2016 06:01
Elina Ranta
Monet isot vuokranantajat ovat nostaneet vanhojen vuokrasopimusten vuokria tai ainakin muuttaneet sopimusehtoja niin, että aiempaa isommat korotukset ovat mahdollisia. Korotukset ovat olleet usein selvästi suuremmat kuin nykyinen, lähes olematon inflaatio.
Asia käy ilmi Taloussanomien keräämistä tiedoista muutamalta isolta vuokranantajalta.
Esimerkiksi voittoa tavoittelemattomassa Tampereen vuokra-asunnoissa (TVA), vuokria saa korottaa 3–8 prosenttia vapaarahoitteisissa asunnoissa. Korotus on sidottu korjaus- ja muihin kustannuskuluihin.
VVO:n vapaarahoitteisissa asunnoissa vuokrankorotusehtona on kuluttajahintaindeksin muutos ja päälle viisi prosenttiyksikköä. Satonkin ehtona on markkinaehtoisissa vuokrasopimuksissa enintään viisi prosenttiyksikköä indeksikorotuksen päälle.
Avaran vastaavissa asunnoissa vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa rahoitus- ja kiinteistönhoidon menojen kattamiseksi enintään seitsemän prosenttia vuodessa.
Avara noudattaa TVA:n tavoin omakustannusperiaatetta eli vuokrana peritään kustannukset, jotka tarvitaan kattamaan pääomakulut, kiinteistönpito ja hallinto.
Jos asunto on arava- tai korkotukiasunto, vuokra määrittyy laissa omakustannusperiaatteen mukaisesti, näin on esimerkiksi Helsingin Hekan asunnoissa. Näissä sopimuksissa ei ole prosentuaalista enimmäisrajaa.

"Vaikeuttaa ennakointia"

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita arvostelee sopimusehtojen muutosta, jossa elinkustannusindeksin päälle on lisätään hyvinkin isoja prosenttilisiä.
– Emme ollenkaan ymmärrä, että kahdeksankin prosenttia laitetaan indeksin päälle. Se on hirvittävän väljää, eikä todellakaan helpota asuinkustannusten ennakoitavuutta.
TVA:n toimitusjohtajan Leo Niemelän mukaan Tampereen vuokra-asunnoissa vuokrankorotukset ovat viime ja tänä vuonna jääneet keskimäärin noin 1,2 prosenttiin. Niemelän tiedossa ei ole kahdeksan prosentin korotusta kellään TVA:n asukkaista.
– Asukkaalle se on riski tai uhka, joka tapauksessa, Viita painottaa.
Viita huomauttaa, että edelleen on paljon sopimuksia, joissa ei ole mainittu korotusperustetta ollenkaan. Näissä tilanteissa ajaudutaan herkästi neuvottelu- tai irtisanomistilanteisiin. Ristiriitoja tulee helposti ei-ammattimaisten vuokranantajien kanssa.
Oma murheenkryyninsä on takautuva korotusoikeus, josta liitto saa yhteydenottoja tasaisesti. Vuokranantaja saa periä korotettua vuokraa takautuvasti kolmen vuoden ajalta, jos korotusoikeus on mainittu vuokrasopimuksessa. Tyypillisesti ikäviä yllätyksiä tulee juuri yksityisiltä vuokranantajalta.

15 prosenttia kattona

Vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa sopimusvuokrien korotukset olivat Satolla keskimäärin 3,1 prosenttia. Tänä vuonna nousua on 2,8.
Helsingissä Hekalla eri alueiden keskivuokrat nousivat 0–3,9 prosenttia, edellisvuonna 0–5,1 prosenttia. Tänä vuonna Hekan keskivuokra on 11,25 euroa neliöltä.
Keskimääräiset korotukset kertovat vähän yksittäisten vuokralaisten tilanteista, sillä asuntokohtaiset erot ovat isoja. YlenKuningaskuluttaja uutisoi Saton tekemistä iäkkään vuokralaisen kovista korotuksista.
Satosta kerrotaan Taloussanomille, että asunnon Satolle siirtymisen takia vuokraa oli kyseisessä tapauksessa nostettu 15 prosenttia – hyvän vuokratavan mukaisesti – kun Sato yhdenmukaisti vuokrasopimuksen omiinsa.

Vuokralaiselle suojaa korotuksilta?

Vanhat vuokrat näyttävät paikoin kohonneen jo yli uusien markkinavuokrien. Vuokranantajat ry:n mukaan vuokrien nousun taittuminen näkyy, sillä aina uusi vuokralainen ei enää suostu maksamaan poismuuttavan vuokratasoa.
Vuokrien nostobuumi on lisännyt pohdintaa siitä, voisiko korotuksille laittaa ylärajaa. Kanteen nostamisen kynnys on liian suuri, Ylen haastattelemat lainoppineet sanoivat.
Vuokranantajien Anne Viita sanoo, että sopimuksen kilpailuttaminen on hyvin harvinaista. Vuokralaisyhdistyksen tiedossa ei ole yhtäkään tapausta, jossa vuokralainen olisi onnistunut estämään korotuksen lähtöuhkauksella.
– Sitten kun näitä tapauksia alkaa tulla, suostumme sanomaan, että tasapainotilaa alkaa löytyä, Viita sanoo.