torstai 11. helmikuuta 2016

Kolesteroli

Ruoan kolesteroli ei lisännyt sydäntautiriskiä

Torstai 11.2.2016 klo 17.35

  

Rasvan laadulla on edelleen suuri merkitys terveydelle.
kolesterolin saanti ei juurikaan ollut tutkimuksissa yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuontitautien riskiin.
kolesterolin saanti ei juurikaan ollut tutkimuksissa yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuontitautien riskiin. (MOSTPHOTOS/KUVITUSKUVA)
Yhden kananmunan syönti päivässä ei näytä vaikuttavan sydäntautiriskiin. Kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta ei ole Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin vaaraan.
Tutkimuksen alussa, vuosina 1984-1989, selvitettiin 1032 miehen ravitsemustottumukset. Miesten ikä oli 42-60 vuotta, eikä heillä ollut sydän- ja verisuonitautia. 21 vuotta kestäneen seurannan aikana 230 miestä sai sydäninfarktin. Tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.
Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen, eikä kolesterolin saanti ole tutkimuksissa juuri ollut yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuontitautien riskiin.
Suomessa noin kolmanneksella väestöstä on veressään erään proteiinin alatyyppi, jonka vuoksi heidän ravinnosta saamansa kolesteroli nostaa herkemmin myös veren kolesterolipitoisuutta.
- Näilläkään ihmisillä ravinnosta saatava kolesteroli ei näytä lisäävän sydäntautien riskiä, kertoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen.
Suomi ihanteellinen tutkimusympäristö
Nyt julkaistua tietoa on vaikeaa selvittää muualla kuin maissa, joissa perinnöllistä Apolipoproteiini E:n alatyyppiä 4 esiintyy runsaasti.
- Aiemmin ei ole ollut tietoa, miten runsas kolesterolin saanti ruoasta vaikuttaa sydän- ja verisuonitauteihin näillä ihmisillä, Jyrki Virtanen toteaa.
Tutkimus vahvistaa maailmalla yleistynyttä trendiä, jossa väestön kolesterolisuosituksista ravinnossa on luovuttu. Virtanen muistuttaa, että ruoasta saatavalla rasvan laadulla on edelleen suuri merkitys sydänterveydelle.
- Tutkimus ei muuta suosituksia pehmeiden ja kovien rasvojen käytöstä.
Veren korkeat kolesterolitasot altistavat sydänsairauksille. Sen sijaan ruoan kolesterolilla ei näyttäisi olevan niin suurta yhteyttä sydänsairauksiin kuin aikaisemmin on uskottu.
- Veren korkea kolesterolitaso voi siis johtua jostain muusta syystä kuin ravinnosta saatavasta kolesterolista.
Virtanen toteaa myös, että tutkimuksessa ei selvitetty, millaisia vaikutuksia esimerkiksi suuremmalla kananmunien käytöllä olisi ollut sydänterveyteen. Kananmunat ovat käytännössä merkittävin kolesterolin lähde suomalaisten ravinnossa.
STT, TOMMI FORSMAN