Ruotsalaistutkijat ohraleivästä: Parantaa aineenvaihduntaa jo kolmessa päivässä, tasaa verensokeria ja auttaa laihtumaan
Keskiviikko 10.2.2016 klo 21.08
Lundin yliopiston tutkijat osoittavat, että ohran sisältämät kuidut voivat vähentää muun muassa riskiä tyypin 2 diabetekselle.
Lundin yliopisto kertoo maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa, että tuore tutkimus osoitti ohran voivan parantaa terveyttä monin tavoin: ohran sisältämät kuidut auttavat pitämään verensokeria tasaisena, parantavat aineenvaihduntaa ja hillitsevät nälkää.
Tutkijat saivat tuloksia jo kolmessa päivässä.
- On yllättävää ja lupaavaa, että terveyttä voi edistää lyhyessäkin ajassa valitsemalla oikeat ravintokuidut, professori Anne Nilsson toteaa yliopiston verkkosivuilla.
Tutkimukseen osallistui perusterveitä, keski-ikäisiä henkilöitä, jotka söivät ohraleipää kolmen päivän ajan. Tutkimuksessa käytetyssä leivässä ohraa oli 85 prosenttia. Testihenkilöt nauttivat leipää aamiaisella, lounaalla ja illallisella. Tutkijat havaitsivat, että ohran syömisen jälkeen testihenkilöiden aineenvaihduntaa ja näläntunnetta ohjaavien suolistohormonien määrä kasvoi. Testihenkilöiden aineenvaihdunta vilkastui 14 tunnin ajaksi ohran syömisen jälkeen ja heidän ruokahalunsa väheni. Lundin yliopiston mukaan ohra vaikutti positiivisesti myös testihenkilöiden verensokerin tasaisuuteen. Saman havainnon ohran vaikutuksesta verensokeritasoihin teki myös aiempi, Göteborgin yliopiston tutkimus.
- Tämä voi auttaa vähentämään sekä sydänsairauksien, että tyypin 2 diabeteksen riskejä, Anna Nilsson toteaa tiedotteessa.
Lundin yliopiston tutkijat toivovat, että tieto kuitujen vaikutuksesta terveyteen lisääntyisi ja että kaupat tarjoaisivat yhä enemmän terveellisempiä vaihtoehtoja kuluttajille. Tutkijoiden toiveissa on myös ohran monipuolinen käyttö arkiruoissa.
Muutkin täysjyväviljat, kuten esimerkiksi kaura kuuluvat terveelliseen ruokavalioon.
Tutkimuksesta uutisoivat myös Makuja.fi ja Voice.
Lähteet: