torstai 3. maaliskuuta 2016

<span>Kramp i vaden? Man vet att vätskedrivande läkemedel kan göra att man lättare drabbas. Det är också vanligt att få kramp om man har överansträngt sig.<br></span>
Kramp i vaden? Man vet att vätskedrivande läkemedel kan göra att man lättare drabbas. Det är också vanligt att få kramp om man har överansträngt sig.
Foto: iStock
Försök att andas lugnt och slappna av när krampen infinner sig – även om det gör ont.
Försök att andas lugnt och slappna av när krampen infinner sig – även om det gör ont.
Foto: iStock
Visa i helskärm

Sendrag – därför får du kramp i vaderna

Aj! Plötsligt bestämmer sig musklerna för att dra ihop sig och krampa. Oftast får vi sendrag i vader och fötter under natten, eller precis när vi ska somna. Men varför händer det egentligen?
Här reder vi ut varför kramperna uppkommer – och vad du kan göra för att minska risken att drabbas.
ANNONS
De flesta av oss drabbas av muskelkramp emellanåt. Och är du äldre eller gravid är risken att råka ut för de här kramperna extra stor.
När muskeln drar ihop sig gör det ont och känns obehagligt. Oftast uppkommer sammandragningarna i vaden eller foten, och kallas då också för sendrag. Men vad är det som händer i kroppen när muskeln plötsligt blir så där hård och spänd?

Sendrag kan bero på brist på vätska och mineraler

Orsaken till att vi får muskelkramp är inte klarlagd. Men man vet att vätskedrivande läkemedel kan göra att man lättare drabbas. Överlag är det viktigt att hålla vätskenivån i kroppen i balans för att förhindra och lindra kramper.
Att fylla på med vatten blir förstås extra viktigt när du tränar och svettas mycket. Med svetten försvinner dessutom viktiga mineraler som natrium, kalium, magnesium, kalcium och klorid. Enligt en tidigare studie kan det här rubba nervsignaler i hjärnan, vilket kan resultera i muskelkramper.
Förutom att dricka vatten är det därför bra att tänka på att fylla på med dessa mineraler, genom kost och eventuellt näringstillskott.

Kramp i vaden kan också bero på överansträngning

Det är också vanligt att få kramp om man har överansträngt någon muskel, antingen vid hård fysisk aktivitet eller om man har stått eller suttit i en obekväm ställning under lång tid.
Tidigare studier har visat att reflexkontrollen fungerar sämre när muskeln blir uttröttad, vilket gör att vi lättare kan drabbas av sammandragningar.

Muskelkramp? Stretcha musklerna ofta

Försök att andas lugnt och slappna av när krampen infinner sig – även om det gör ont. Du kan lugna dig själv med att krampen kommer att släppa inom några minuter. Om du ändå vill göra något kan du massera musklen, och försiktigt försöka sträcka ut den för att få krampen att släppa fortare.
Om det är vaden som krampar kan du prova med att ställa dig upp och försiktigt trycka foten mot golvet, på samma sätt som när du stretchar vadmuskeln.
De här kramperna är ofarliga och skadar inte muskeln, men om du besväras ofta kan det vara bra att kontakta din vårdcentral för rådgivning. Enligt 1177 Vårdguiden är ett bra knep för att förebygga muskelkramp att stretcha regelbundet, särskilt viktigt är det efter träning.