Ministeriön suunnitelma: Vanhoille vammaisille maksulliset palvelut?
Keskiviikko 16.3.2016 klo 22.01
Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelma uudistaa vammaisia koskevaa lainsäädäntöä uhkaa viedä 75 vuotta täyttäneiltä vammaisilta maksuttomat palvelut.
Oikeustieteen maisteri Jukka Kumpuvuori sanoo, että puhe palveluiden yhtenäistämisestä ja ihmisten yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamisesta on vain retoriikkaa, jolla perustellaan vammaispalveluiden muuttaminen maksullisiksi. (BO STRANDÉN)
- Ihmisiä ei ehkä olla jättämässä ilman apua, mutta palvelut ovat muuttumassa. Suurin ero on se, että palvelut menevät maksullisiksi, sanoo oikeustieteen maisteri Jukka Kumpuvuori.
Sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut vammaislainsäädännön uudistamisen, jolla vammaispalvelu- ja kehitysvammalait pitäisi saada yhteen. Tavoitteena on ministeriön tiedotteen mukaan "parantaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta".
Uudistuksen yhteydessä ministeriö kertoo lisäksi ottavansa huomioon hallitusohjelman, joka velvoittaa ministeriöitä etsimään säästöjä kuntien tehtävistä. Vammaislainsäädännön uudistuksella onkin tarkoitus säästää noin 61 miljoonaa euroa.
Vammainen vai vanha?
Uudistuksen muutosten kohdistumista yli 75-vuotiaisiin ministeriö perustelee sillä, että ikääntymiseen liittyvä toimintakyvyn aleneminen nopeutuu 75 ikävuoden jälkeen. "Iäkkään henkilön kohdalla on siis yhä vaikeampi erottaa sitä, mikä toimintakyvyn alenema johtuu iästä ja mikä vammaisuudesta. Iäkkäät henkilöt ovat tältä osin eriarvoisessa asemassa sen mukaan, minkä lain mukaan palveluja saavat", ministeriön sivuilla todetaan ja huomautetaan, että "myös perittävät asiakasmaksut ovat erisuuruisia".
Lakitoimistoa Turussa pitävä Jukka Kumpuvuori käyttää selkäydinvamman vuoksi pyörätuolia. Hän muistuttaa, että monet vammaisen henkilön tarvitsemat palvelut ovat vammaispalvelulain mukaisesti nyt maksuttomia, mutta tilanne voi lakimuutoksen myötä muuttua.
- Jos avustaja on avustanut ennen ruuanlaitossa tai kodin siivoamisessa, kunta voi sanoa että nyt tähän tulee loppu. Tulee kodinhoitaja pari kertaa viikossa, ja se saa riittää. Ja kaiken lisäksi kodinhoitaja maksaa, Kumpuvuori sanoo ja ottaa toisen esimerkin: jos kuljetuspalvelut myönnetään sosiaalihuoltolain mukaisesti, matkojen omavastuut nousevat moninkertaisiksi.
Se alkaa näkyä kukkarossa. Moni on ollut koko elämänsä työelämän ulkopuolella, eikä heillä ole säästöjä. Se tarkoittaa, että ihmiset jäävät kotiin.
Avustaja pois?
Moni vaikeastikin vammainen tekee kuitenkin työtä eläkeikään asti apunaan henkilökohtainen avustaja. Jos tällainen henkilö haluaa jatkaa vaikkapa järjestötoiminnassa eläkkeelle jäätyään, avustajan saaminen ei välttämättä enää onnistu.
- Henkilökohtainen avustaja voidaan ottaa pois, koska sosiaalihuoltolain puolella ei ole vastaavaa palvelua, Kumpuvuori kuvailee niitä pelkoja, joita lakiuudistus herättää.
Hänen mielestään nyt suunnitteilla oleva uudistus sotii esimerkiksi YK:n vammaissopimusta vastaan.
- Siinä kielletään syrjintä. Nyt eri ikäiset vammaiset pistettäisiin iän mukaan eriarvoiseen asemaan ja ollaan heikentämässä oikeuksia. Kansainvälisessä oikeudessa on olemassa heikennyskielto. Heppoisin perustein ei voi lähteä heikentämään etuuksia, hän painottaa.
Vammaispalvelu- ja kehitysvammalakien yhdistäminen muuttaa ainakin osan nyt maksuttomista palveluista maksullisiksi. (TOMI VUOKOLA)